Hiljade Bosanaca i Hercegovaca u subotu Iowi pravi spektakl

Hiljade Bosanaca i Hercegovaca u subotu Iowi pravi spektakl

Događaji Posljednje

Ogroman interes vlada za novi Krajiški teferič koji će se održati u gradu Waterloo u američkoj državi Iowa. Biće to 20. po redu susret Krajišnika, a kako saznajemo, interes je ponovo zaista veliki.

Očekuje se posjeta nekoliko hiljada Bosanaca i Hercegovaca u petak i subotu, a ova manifestacija smatra se glavnim kulturnim događajem bh. useljenika u Sjevernoj Americi.

Waterloo je već bio domaćin Krajiškog teferiča 1999, 2005. i 2011. godine, a inače je domaćin svake godine drugi grad. Sve počinje u petak navečer u 19 sati narodnim veseljem u tamošnjem kulturnom centru, a ulaznica iznosi simboličnih pet dolara. Očekuje se izvođenje sevdalinke, ali i druge narodne muzike, igranje tradicionalnih kola i izložbe.

Subota je rezervirana za fudbalski turnir koji počinje u 9 ujutro i trajat će cijeli dan u lokalnom sportskom centru Cedar Valley, a tom prilikom sprema se i festival tradicionalne hrane i pića.

Poslije toga Krajiški teferič se seli u lokalni kongresni centar gdje se sprema velika zabava, a ulaznica će koštati 15 dolara. Krajiški teferič će sponzorirati i Umjetničko vijeće Iowe. Evo kako su izgledali prethodni Krajiški teferiči.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.