in

Inovacija Mješovite srednje škole Tešanj: Učenici se griju na solarnu energiju!

U okviru projekata ‘Priključimo se na Sunce’ i ‘Poligon mladosti’, nastavnici praktične nastave i učenici Mješovite srednje škole Tešanj su postavili konstrukciju i 18 solarnih panela u sklopu školske radionice.

Nakon puštanja u rad solarne elektrane snage 5,2 kW, pristupilo se izradi instalacije za prijenos i distribuciju električne energije proizvedene u solarnoj elektrani. Tokom dana, u funkciji su dva bojlera, u nastavničkom i učeničkom toaletu, koji se napajaju energijom iz elektrane do 17 h.

Nakon prestanka napajanja bojlera, automatski se na napajanje uključuje vanjska rasvjeta dvorišta škole i igrališta za učenike. Ujutro se rasvjeta isključuje, što ponovo vraća bojlere na napajanje.

Maksimalna potrošnja iznosi 4 kW zbog obnavljanja baterija. U slučaju smanjenog dotoka solarne energije, baterije se dopunjavaju iz mreže, kako ne bi došlo do oštećenja.

U narednom periodu planirano je osvjetljenje radionica LED rasvjetom, kao i osvjetljenje šetališta za učenike, upravo iz razloga velikih ušteda dobivenih upotrebom solarne energije – saopćeno je.

Ugradile silikone, pa požalile što su se rodile

Dramatična akcija spašavanja u Sarajevu: Muškarac upao u ledenu rijeku Miljacku!