in

Milioni su nestali, pojele su ih banke: Evropski poreski raj pred bankrotom!

Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idealno mjesto za sakrivanje novca i zametanja tragova firmi čije bogatstvo vlasnici nisu mogli dokazati.

Republici San Marinu prijeti opasnosti da zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon pandemije korona virusa bankrotira.

Zbog duga mogla bi da izgubi i svoju 1.300 godina dugu samostalnost, piše dnevni list “Il Fato Kotidijano”.

Republika San Marino je na početku pandemije oklijevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1.200 građana od ukupno 33.000 i procentualno skočila na prvo mjesto po broju zaražanih u svijetu vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mjere.

Još prije pandemije bankarski sistem Republike je bio u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona eura, a sada da bi izbjegli finansijsku propast vlasti San Marina traže pomoć od prvog susjeda Italije, i “BankItalije”.

Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idealno mjesto za sakrivanje novca i zametanja tragova firmi čije bogatstvo vlasnici nisu u mogli dokazati.

Milioni su nestali, “pojele su ih banke”, tvrdi Đuzepe Marija Morganti, savjetnik opozicione demokratske partije. Od 11 banaka šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi država, a jedna banka je nacionalizovana.

U posljednjih pet godina bogatstvo Republike je prepolovljeno, društveni proizvod pred pandemiju korona virusa bio je manji za 28 odsto, a zbog zaraze i karantina opao je za još 12 procenata.

Da bi ublažila ekonomsku krizu Republika San Marino je štampala državne obveznice “Titano” (ime po planini Titano na čijim obroncima se prostire država) u vrijednosti od 500 miliona eura. Jedan “titano” vrijedi jedan euro, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život, piše list.

Čak se razmišlja i o uvođenju poreza na dodatnu vrijednost, sto bi bio presjedan u historiji najmanje države na svijetu.

“Il fato Kotidijano” piše da ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi “pasti” u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, što bi ovi onda mogli koristiti za kupovinu glasova u međunarodnih imstitucijama kao sto je UN, OEBS i sl.

U San Marinu živi oko 10 hiljada Italijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva što dio italijanskih političara apeluje “da se pomogne, jer ako propadne San Marino biće to tragedija i za Italijane”, tvrdi član demokratske partije Marko di Maio.

 

Grad duhova: U ovaj “ukleti” grad se ne ulazi nakon zalaska sunca!

Vanzemaljci, NLO i teorije zavjere: Šta krije misteriozna “Oblast 51”?