in

MMF: Odluku o povlačenju deviznih rezervi Centralne banke BiH smatraju neprihvatljivom

Kancelarija rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH saopćila je da bi svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke BiH koriste u fiskalne svrhe narušio valutni odbor, a predstavljao bi i prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja.

Zbog nedavnih poziva za korištenjem sredstava iz Centralne banke u borbi protiv krize izazvane koronavirusom, iz MMF-a su istakli da ovakvi pokušaji uništavaju makroekonomsku stabilnost, te su dodali da ih treba izbjegavati u bilo koje vrijeme, pogotovo u kriznim situacijama. Zbog toga odluku o povlačenju deviznih rezervi smatraju neprihvatljivom.

U saopćenju je naglašeno da je valutni odbor Centralne banke služio dobro BiH više od dvije decenije, doprinoseći niskoj inflaciji, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu.

Iz MMF-a su dodali da prema valutnom odboru, sredstva Banke, njene devizne rezerve, moraju pokrivati najmanje 100 posto domaće valute u opticaju jer se na taj način obezbjeđuje fiksni kurs razmjene konvertibilne marke i eura.

“Dok se BiH priprema za udar izazvan pandemijom koronavirusa isto tako ona ima prednost da je njen bankarski sektor u velikoj mjeri stabilan. Banke su dovoljno kapitalizovane, likvidne i profitabilne, a ovi indikatori bilježe poboljšanje”, naveo je MMF.

Iz MMF-a su naglasili da višak likvidnosti kod banaka implicira da su banke sposobne za kreditiranje, ali da je, ipak, potrebno pomno pratiti trendove u pogledu kredita i likvidnosti.

“MMF zajedno sa Svjetskom bankom spreman je pružiti hitnu pomoć i pomoći BiH da se bori sa posljedicama pandemije izazvane koronavirusom”, zaključili su iz ove finansijske institucije.

Svijet nakon korone neće biti isti: Moramo biti spremni na 90 dana izolacije… BiH neće pomoći ‘veliki prijatelji’, već…

Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u samoizolaciji zbog koronavirusa