in

NAJMOĆNIJE VOĆE Zašto nam je Polsanik preporučio da svaki dan jedemo hurme: Nema bolesti kojoj nije lijek!

Poslanik Muhammed je hurmama (datulama) kao hrani vjernika pridavao posebnu pažnju, naročito za vrijeme mjeseca ramazana, dok se hurma spominje na mnogo mjesta u Kur’anu. U čemu je onda tajna ove veoma hranjive voćke? Je li moguće koristiti hurme kao lijek za neke bolesti? Šta o hurmama kažu današnji naučnici?

Hurme ponekad zovemo i “hljeb pustinje”, jer više od dvije trećine hurmine težine čini prirodni šećer. U drevnim civilizacijama koje su postojale prije više od 5000 godina hurme su bile jako cijenjene, stari Egipćani su ih smatrali simbolom plodnosti, dok su ih Grci i Rimljani koristili za ukrašavanje svojih proslava. Danas je uzgoj hurmi veoma rasprostranjen na Arabijskom poluotoku, u Iranu, Egiptu, Iraku, Španiji, Italiji i SAD-u. Postoji više od 600 vrsta hurmi.

Hrana i lijek za djecu

Hurme sadrže prirodni šećer koji se lako apsorbuje i probavlja, pa je zato prikladan i siguran za dječiji stomak i crijeva. I sok od hurmi je koristan, naročito ako se izmiješa s mlijekom – to je veoma hranjiv i okrepljući napitak za djecu i odrasle. Kaša od hurmi i meda se korsti za liječenje proliva i dizenterije kod djece i u tom sličaju se uzima triput dnevno. Ova kaša također ublažava bolove desni za vrijeme nicanja zubi i olakšava taj proces.

Idealna hrana za postače

Zanimljivo je da doktori zapadnjaci savjetuju pacijentima koje liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. I pošto znamo da hurme sadrže veliki procenat šećera koji se lako apsorbuje onda nam je jasno da su hurme i voda najbolja hrana za postače.

Sedam hurmi dnevno

1. Poslanik, sallalahu alejhi we sellem, je spomenuo broj 7. Ovaj broj igra značajnu ulogu u svemiru, Kur’anu i Poslanikovoj, sallalahu alejhi we sellem, tradiciji. Dovoljno je spomenuti da je prvi broj koji se spominje u Kur’anu broj 7.

Sedam hurmi otprilike je teško 70 grama što predstavlja dovoljnu količinu različitih minerala, soli i vitamina potrebnih organizmu.

Sedam hurmi je teško oko 70 g i ako ih pojedete, vi ste zapravo pojeli 70 mg kalcija, što je veoma korisno za kosti, zglobove i zivce, 35 mg fosfora koji je koristan za mozak i 7 mg zeljeza što jača organizam općenito, a posebno srce. Hurme su također prikladne za smanjenje tjelesne tezine i sadrze samo 0.25 mg masnoće. Zato ako patite od gojaznosti, onda je to pravo jelo za vas.

Ova količina je dovoljna da očisti organizam od akumuliranih otrova u ćelijama kao što su teški metali, npr. olovo. U današnje vrijeme akumulacija otrovnih tvari se povećala usljed raširenih zagađenja vode, zraka i hrane.

Hurma u brojevima

S obzirom na njihovu veliku medicinsku i hranljivu vrijednost, smatra se da su hurme najbolja hrana budućnosti. Hurme sadrže visoki procenat karbohidrata (škroba) do 88%, masnoća 2,5-5%, bjelančevina 2,3-5,6%, vitamina 6,4-11,5% i drugih vlakana. Meso hurme sadrzi 0,2-5% ulja, dok je udio ulja u sjemenki 7,7-9,7%. Težina sjemenke iznosi 6,6-14,2% od ukupne tezine hurme.

Hurme sadrže vitamine A, B1 i B2, kao i florin koji sprečava propadanje zubi. Ostali minerali koji se nalaze u hurmama su: bor, kalcij, kobalt, bakar, zeljezo, magnezij, mangan, kalij, fosfor, natrij i cink. Osim toga, sjemenke sadrze aluminij, kadmij, hlorid, olovo i sumpor u različitim količinama. Selen, element za koji se vjeruje da sprečava nastajanje raka i koji ima vaznu imunološku funkciju, također se nalazi u hurmama.

Zbog svih prethodno spomenutih osobina moze se reći da su hurme idealna hrana budućnosti. U zadnjih 40 godina proizvodnja ovog voća se povećala triput, dok se svjetsko stanovništvo povećalo dvaput, a to govori da proizvodnja ovog idealnog voća brzo napreduje.

Konačno poznato da li će u BiH biti moguća proslava srednjoškolske mature?

Sinovi brutalno ubijenog Khashoggija oprostili počiniocima, ali njegova zaručnica ima nešto drugo da kaže!