in

Nakon punih 70 godina mijenja se pravilo “sva 4 žmigavca”

Važna saobraćajna signalizacija trebalo bi da pretrpi određene promjene, kako bi funkcija bila unaprijeđena

Jedan od najprepoznatljivijih znakova upozorenje na kvarove, hitne situacije na automobilima ili na neke neuobičajne ili opasne situacije u saobraćaju – uključivanje sva 4 žmigavca, uskoro bi mogao da bude promijenjen.

Prekidač kojim se aktiviraju sva četiri pokazivača pravca u automobile je uveden još 1951. godine i od tada se način aktiviranja ovih svjetala za upozorenje nije mijenjao.

Sada, međutim, jedna američka kompanija smatra da bi ta vrsta saobraćajne signalizacije trebalo da pretrpi određene promjene, kako bi njena funkcija bila unaprijeđena.

Kompanija Emergency Safety Solutions (ESS), koja se bavi različitim pitanjima bezbjednosti, smatra da bi promjena frekvencije paljenja i gašenja svjetla značajno poboljšala vidljivost zaustavljenog vozila.

Zato predlaže da se frekvecnija aktiviranja žmigavaca poveća na 4Hz, odnosno da se sva četiri pokazivača pravca pale i gase četiri puta u sekundi, pošto je to frekvencija “koju čovjek najbolje percipira”, piše Car And Driver.

Prema tom prijedlogu, povećana brzina paljenja i gašenja žmigavaca bi se aktivirala duplim pritiskanjem prekidača, a sva 4 pokazivača bi se automatski aktivirala u svim opasnim situacijama, kao što se to kod nekih savremenijih modela dešava prilikom naglog kočenja, prenosi Index.

Ovaj ideja je privukla pažnju američke Nacionalne administracije za bezbjednost na putevima, koja planira da se njom pozabavi u predstojećem periodu.

(Telegraf.rs)

Centralna izborna komisija: “Ujedinjenoj Srpskoj zabraniti učešće na izborima!”

Ubijena ispred zgrade u kojoj je živjela: Marija likvidirana u kolima, iza nje ostalo dvoje maloljetne djece