in

Ove su životinje proglašene najvažnijim živim bićima na Zemlji

Članovi Kraljevskog geografskog društva u Londonu na svom su posljednjem sastanku izglasali da su pčele najvažnija živa bića na planeti.

Kako objašnjava Science Times, o njima ovisi čak 70 posto svjetske poljoprivrede budući da one prenose pelud koja omogućava biljkama da se razmnožavaju te bi bez njih biljni svijet vrlo brzo počeo propadati.

Također, brojna istraživanja su pokazala da su pčele jedina živa bića koja ne prenose ni jedan tip patogena, ni gljivice, ni viruse, ni bakterije.

Nažalost, pčele su se našle na listi ugroženih vrsta, a Unilad piše kako je gotovo 90 posto populacije pčela nestalo u posljednjih nekoliko godina.

Glavnim uzrokom njihovog izumiranja smatra se nekontrolisana upotreba pesticida. Aktivisti zbog toga traže da se njihova upotreba zabrani te da se pronađu prirodne alternative, prenosi Index.hr.

Iz Greenpeacea navode da se pčele mogu zaštititi “provođenjem zdravorazumskih akcija”, među kojima su naveli zabranu korištenja sedam najopasnijih pesticida, očuvanjem prirodnih staništa i ekološkom proizvodnjom.

Vanessa Bryant varala Kobea sa saigračem?

REPER UHAPŠEN U BEOGRADU: Evo šta je Rasta radio samo dan prije hapšenja