in , ,

POLITIČKI ZEMLJOTRES U NAJAVI Pokrenuta inicijativa da Bosna i Hercegovina od Amerike dobije dokaze o korupciji Nikole Špirića

Ambasada SAD-a u BiH već ranije istakla da posjeduje da posjeduje vjerodostojne informacije da je Špirić bio uključen u javnu korupciju

Državni parlamentarci Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut podnijeli su inicijativu za pokretanje procedure traženja informacija i dokumentacije kao dokaza da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i tako ostvario ličnu korist.

“Nalaže se Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH da u roku od 10 dana od dana usvajanja ove inicijative otpodnu proceduru traženja, diplomatskim i drugim prikladnim kanalima, informacija i dokumentacije od nadležnih organa Sjedinjenih Američkih Država da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, ,“uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine“, navodi se u uvodu inicijative koja će biti razmatrana 9. decembra.

U obrazloženju zastupnici Naše stranke navode da je Ambasada SAD-a u BiH već ranije istakla da posjeduje da posjeduje vjerodostojne informacije da je Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje.

“Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne značajne koruptivne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u aktivnosti i/ili kršenje ljudskih prava, nalaže se da se taj zvaničnik i članovi njegove neposredne porodice stave na listu“, saopćeno je iz američke ambasade u BiH.

Bh. javnosti je od 2018. poznato da je Nikola Špirić uvršten na američku crnu listu zbog sumnjivih nezakonitih aktivnosti tokom mandata zastupnika u Parlamentu BiH. Njemu i članovima njegove uže porodice je zabranjen ulazak u SAD.

Američki zvaničnici smatraju da su Špirićeve aktivnosti naniječe štetu i interesima SAD-a i građanima BiH te da je žalosno što sve to nije bilo uzeto u obzir kada se donosila odluka o njegovom izboru na jednu državnu funkciju.

Ova tačka dnevnog reda, na prijedlog Kluba poslanika Naša stranka – Nezavisni blok, naći će se na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH u decembru. Bit će interesantno posmatrati koji parlamentarci će glasati “za”, a koji “protiv”.

Nikola Špirić danas obnaša dužnost predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH.

Izetbegović, Foto: Fena

Bakir Izetbegović uporedio Milorada Dodika sa Slobodanom Miloševićem

Novi načelnik Nermin Muzur iznio uznemirujuće tvrdnje: “Dva automobila su zapaljena nakon izbora, nećete moći uništiti dokaze”