in ,

Poruka dijaspore iz Engleske: Izađimo na izbore!

Salkić u Engleskoj
Salkić u Engleskoj

BH UK Network je u suradnji sa svojim članicama, bosanskohercegovačkim asocijacijama Derby, Hertfordshire, Birmingham, Coventry, organizovao javne tribine sa Ramizom Salkić, potpredsjednikom entiteta Republike Srpske. Gospodin Salkić je iskoristio priliku da se upozna sa našim građanima i posjeti bh asocijacije.

Opći izbori u BiH bit će provedeni u oktobru 2018.godine. Centralna izborna komisija provodi aktivnosti na pripremi izbora koji će biti održani ove godine. U cilju otklanjanja prepreka i poboljšanja izbornog procesa, u izbore je uključena Evropska komisija, OHR, Ambasada SAD i drugi, saopšteno je iz Bosnia UK Network.

Povodom predstojećih Izbora u Bosni i Hercegovini u prostorijama Bosanske kuće u Birminghamu održana je 28,Aprila 2018.godine javna tribina na temu “ Dijaspora i njen značaj za predstojeće izbore u BiH.

Šta može učiniti dijaspora sa Ostrva?

Uvodno je prisutne pozdravio Anes Cerić, menadžer BH UK Networka, te je ukazao da svake godine na izborima učestvuje veći broj političkih stranaka, a broj izbornih glasova iz dijaspore iz godine u godinu sve manji. “BiH dijaspora ima veliki potencijal i mnogi očekuju njen veći uticaj na politička zbivanja u BiH. Nema sumnje da dijaspora to može učiniti, ali za to treba aktivniji angažman. Vrijedno je spomenuti da godinama BH UK Network nije niko podsjetio od političkih predstavnika, unatoč pozivima na mnoge manifestacije povodom obilježavanja državnih praznika i najveći skup bosanaca i hercegovaca, Dan BiH Dopunskih Škola.

Također, važno je istaći kako je sam proces registracije komplikovan, te ga treba pojednostaviti za naše građane. SSD BiH se već duže vremena zalaže za uvođenje pasivne registracije birača za lica koja privremeno žive van BiH, kao i elektronsku registraciju i elektronsko glasanje”, kazao je gospodin Cerić.

Gost tribine bio je potpredsjednik Republike Srpske, Ramiz Salkić, koji je održao predavanje s naglaskom na registraciju svih Bosanaca i Hercegovaca koji žive i rade u Velikoj Britaniji. Jasno je istakao da je na Ostrvo došao sa ciljem da informiše BiH državljane o registraciji birača i njenom značaju.

“Svaki građanin BiH ne samo u zemlji, već i na Ostrvu treba da shvati da je njegovo učešće u predstojećim izborima od posebne važnosti da postanu akteri promjena. Građani BiH u Velikoj Britaniji su pred velikim teškim izazovom. Trebaju glasati, to im je jedina šansa da biraju vlast koja će ih naredne 4 godine predstavljati i zastupati. Nisam došao da promovišem bilo koju stranku i njene političke ciljeve, već sam došao sa namjerom da upoznam BiH građane i informišem o njihovom značaju da se registruju i daju svoj glas pravoj osobi. Ujedno bih se zahvalio na divnom dočeku u svim bh asocijacijama širom Velike Britanije”, rekao je Salkić.

Naime, i prisutni su imali priliku učestvovati u diskusiji, iskazati svoje mišljenje i postaviti gostu pitanja. Prvo pitanje je – Ako izađu glasati, za koga? Glasači obično daju glas onom koji je makar malo bolji od onog goreg. Zar opet glasati za iste koji već 25 godina kroje politiku u BiH?

Novi, manje poznati i anonimni političari kraj njih teško mogu proći. Prisutni su iskazali svoje nezadovoljstvo i nepovjerenje u vlast. No, u jednom su se složili. Ako ne izađu na glasanje, propustili su jedinu šansu da se izjasne i makar na neki način pokušaju nešto promijeniti. Građani BiH, BH Dijasporo! Pripremimo se i izađimo na izbore, saopšteno je iz Bosnia UK Network.

Cvijanović, Foto: Srna

Cvijanović u Americi, a ni riječi o zemlji koju predstavlja

Siegen: Uspješno održan Frühlingsfest u Kreuztal

Siegen: Uspješno održan Frühlingsfest u Kreuztal