in

Prvi čovjek civilne zaštitite na svadbi bio bez maske i distance: Hvalio se fotografijama pa je smijenjen

Načelnik Štaba civilne zaštite Općine Pitomača Ivan Erhatić prvi je šef jednog štaba u Hrvatskoj koji je smijenjen i to zbog nepoštivanja mjera.

Erhatić se naima prošle subote se na svom Facebook profilu pohvalio učestvovanjem na jednom vjenčanju i objavio 27 fotografija razdraganih ljudi u gomili – bez maski i distance, javlja hrvatski mediji.

Samo pet dana ranije Nacionalni štab Civilne zaštite objavio je odluku kojom je uvedeno obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i ograničena društvena okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi.

Fotografije su istog popodneva objavljene na lokalnom portalu i odmah su se proširile društvenim mrežama što je izazvalo opravdano negodovanje i lavinu negativnih komentara ogorčenih građana.

Lokalni načelnik se narugao odlukama Nacionalnog štaba, omalovažio njihove apele i upozorenja. To nije moglo proći nezapaženo pa je zatražena njegova smjena što je dan kasnije i učinjeno. To je prva smjena načelnika jednog štaba jer se u doba korone ponašao ‘nepropisno i neodgovorno‘.

Pitomača je jedna od općina u Virovitičko-podravsko županiji s najvećim brojem zaraženih koronavirusom. Koliko ih tačno ima, ne zna se jer županijski štab, jedini u Hrvatskoj, objavljuje samo zbirne podatke pa podatak nisu željeli otkriti javnosti čak ni u ovom slučaju.

Građani Pitomače smatraju da je za takvo stanje kriv smijenjeni načelnik jer nije adekvatno kontrolirao poštivanje mjera.

EKSPLOZIJA U SARAJEVU Bacili bombu na prozor sobe u kojoj je petoro djece radilo školsku zadaću

Šokantna ispovijest Emira Durakovića koji je prije 40 dana zbog koronavirusa izgubio oca i dva brata!