in

Tešnjak i Zavidovićanin u Africi obolili od opake bolesti, ljekari u BiH nemoćni

U Kantonalnoj bolnici Zenica zbog teškog oboljenja malarije bio je hospitaliziran Zavidovićanin Suvad Bečić (43).

Bečić je radio na bušotinama u Africi, gdje je i obolio od ove zarazne bolesti.

Po dolasku u BiH počeo se osjećati loše, nakon čega se javio u zeničku bolnicu, gdje je i zadržan zbog teškog oboljenja.

Prema riječima Ednana Drljevića, načelnika Odjela za infektivne bolesti zeničke bolnice, pacijent je bio kratko u bolnici, nakon čega je prebačen u Italiju.

– Pacijent je kod nas bio svega jedan dan. Radio je za italijansku firmu u Africi, na bušotinama, pa je osiguranje te firme zatražilo da liječenje nastavi tamo, najvjerovatnije u Udinama – pojašnjava Drljević.

Dodaje da upravo u Italiji imaju neophodne lijekove za liječenje ove bolesti, dok bi bila procedura da je ostao u njihovoj bolnici, jer bi trebalo vrijeme da naruče lijekove, a potom se čeka da dođu.

Drljević ističe da ovo nije usamljen slučaj te da su nedavno imali i pacijenta iz Tešnja koji je obolio od malarije, a da je u posljednje vrijeme povećan broj oboljelih od ove zarazne bolesti, piše Avaz.ba.

– Godišnje imamo do četiri ovakva slučaja. Raniji slučajevi koje smo imali nisu bili toliko teški, kao što je to slučaj kod ovog posljednjeg pacijenta. Radilo se o otpornoj malariji, koja je, inače, itekako komplikovana i može završiti kobno – govori Drljević.

Svi pacijenti koji su se javljali u zeničku bolnicu zbog malarije radili su u Africi, koja je, prema posljednjim podacima, područje gdje ima najviše oboljelih od malarije, a za njom slijede zemlje jugoistočne Azije.

Prnjavor zavijen u crno: Strahovita saobraćajna nesreća, maloljetnik poginuo za volanom

Nezapamćena tragedija u Bijeljini: Detalji nesreće uznemirili javnost