in , ,

Ukrajinska ambasada u BiH traži od Milorada Dodika da ikona bude vraćena

Oni također žele odgovore kako je ova ikona završila u porodici Dodik

Ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini traži da ikona koju je Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu bude vraćena u Ukrajinu.

Drevna ikona za koju Ukrajinci, na osnovu pečata, kažu da tradiconalno pripada njima, te da je stara 300 godina, je Dodikovom krivicom obišla pola svijeta i sad se ponovo vratila u BiH.

Nakon što je Lavrov odlučio vratiti poklon zbog kojeg je nastao diplomatski skandal, ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija je odnosi u Predsjedništvo, odnosno kabinet Milorada Dodika.

Sasvim logičan sljedeći potez bi bio vraćanje ikone u ruke istinskih vlasnika što iz Ukrajine i zahtijevaju.

“Ako je prvi korak već poduzet – ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi – da se vrati u Ukrajinu”, rekao je ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH za ukrajinske medije.

Oni također žele odgovore kako je ova ikona završila u porodici Dodik.

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini insistira na hitnom pružanju informacija zvaničnicima Sarajeva o tome kako je ukrajinska ikona, koja je predstavljena Lavrovu, dospjela na teritoriju ove zemlje”, kazali su iz Ambasade.

Izostanak odgovora je ukrajinskom ambasadoru Vasiliju Kirilichu razlog da povjeruju u to da je na tlo BiH ikona stigla nezakonitim putem.

PCR testove iz BiH Slovenija više ne priznaje

Stjepan Kljuić brutalan kod Senada Hadžifejzovića: “Pa to nema nigdje na svijetu. Koliko nova Vlada KS ima nastavnika fizičke kulture?”