in

ZA SVAKU POHVALU: Naši inžinjeri popravili dvije hrvatske lokomotive, ŽFBiH zaradile 600.000 eura

Inžinjeri ŽEljeznica FBiH i partnerskih kompanija uspješno su popravili dvije električne lokomotive Hrvatskih željeznica proizvedenih prije 40 godina.

Dvije lokomotive iz Hrvatske predate su u Centralnu radionicu ŽFBiH na izvršenje popravke 30.8.2019. godine sa rokom popravke 150 radnih dana. U tom roku izvršeni su složeni zahvati na glavnim vitalnim sklopovima lokomotiva i objelokomotive su prema programu radova i dodatnim zahtjevima kupca, uspješno završene.

Treba napomenuti da su ovo prve lokomotive sa teritorije Hrvatske koje se upućuju izvan države na generalni popravak, a također i prve lokomotive stranih željezničkih operatera koje se generalno remontuju u Centralnoj radionici ŽFBiH.

Dva nacionalna željeznička operatora iz Bosne i Hercegovne i Hrvatske: Željeznice FBiH i HŽ Cargo, ugovorile su tokom 2019. godine investicionu opravku dvije lokomotive u vlasništvu HŽ Carga. Također, dogovoreno je proširenje saradnje između dva operatora iz oblasti transporta roba i na oblast održavanje šinskih vozila.
“Ovaj uspješno realiziran Ugovor, vrijedan 600.000 eura, svrstava ŽFBiH, odnosno Sektor održavanja šinskih vozila i Centralnu radionicu Rajlovac, u skupinu remontera željezničkih vučnih vozila u regionu, te otvara nove realne mogućnosti nastupa na evropskom tržištu opravke, modernizacije i rekonstrukcije željezničkih vozila. ŽFBiH time stječu referencu kako na regionalnom tako i na širem tržištu EU.

ŽFBiH su u proteklih nekoliko godina uspješno zaustavile trend nabavke usluga generalne opravke šinskih vučnih i vučenih vozila, te postepeno ovladale održavanjem vlastitog voznog parka u 100 % kapacitetu, te kontinuiranim unapređenjem i nastupom na tržištu kroz nekoliko Ugovora o pružanju usluga, prerasle iz nekoga ko nabavlja usluge u nekoga ko pruža usluge generalnog remonta i modernizacije šinskih vozila. U proteklih pet godina realizovali smo ugovore sa Termoelektranom Tuzla – za veliku opravku teretnih vagona, sa Arcelor Mittalom – za generalni remont i modernizaciju dizel hidraulične lokomotive serije 732, Ugovor sa Rudnikom Kakanj za veliku opravku teretnih vagona itd.
Ponosni smo što su ovaj posao uradili naši željezničari koji imaju potrebna znanja i što izlazi iz naših pogona u Rajlovcu – po evropskim standardima“, kazao je Predsjednik Uprave-Generalni direktor ŽFBiH, Enis Džafić.
Kako kažu iz ŽFBiH, kompanija je dobila povjerenje srednjeg popravka, obnove i djelomične modernizacije dviju lokomotiva i u HŽ Cargu su zadovoljni pruženom uslugom.

Dizajn lokomotive je došla od strane vlasnika tj. kompanije HŽ Cargo, te su na taj način gotovo 40 godina stare lokomotive, koje već duži niz godina nisu bile u funkciji prevoza, popravljene i vraćene u funkciju.

Jadranka Kosor bez milosti: “Dodik kanticama kerozina gasi vatru, a Vučić mu ih dodaje…”

Bermudski trokut između Teslića i Žepča: Vozači na neviđenim mukama!