in ,

Zakazan hitan sastanak NATO-a: Trump je napravio ludost

Čelnici zemalja članica NATO-a pozvani su u petak na hitan sastanak nakon najave američkog povlačenja iz sporazuma “Otvoreno nebo” zbog ruskog nepoštivanja sporazuma, saznaje se iz diplomatskog izvora, prenosi agencija AFP.

– Sastanak je sazvan za petak poslijepodne kako bi se analizirale posljedice američke odluke koju je najavio predsjednik Donald Tramp (Trump) – navodi izvor.

– Rusija nije poštivala sporazum. Ako ga oni ne poštuju, mi se povlačimo – izjavio je američki predsjednik i precizirao da će se povlačenje provesti za šest mjeseci.

Sporazum “Otvoreno nebo” potpisalo je 35 zemalja i on omogućuje provjeru vojnih kretanja i mjere ograničenja oružja zemalja potpisnica nadzornim letovima.

Donald Tramp nije zatvorio vrata za pregovore o sporazumu. U NATO savezu kritiziraju američku odluku. Svi saveznici su tražili Sjedinjene Države da ostanu stranka u sporazumu, objasnio je diplomatski izvor.

Američki predsjednik je već povukao Sjedinjene Države iz multilateralnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i iz sporazuma INF o kopnenim raketama srednjeg dometa.

“Da imamo državu Dodik bi već bio u Tužilaštvu. Na saslušanju.”

Čestitke stižu sa svih strana: Dino Merlin postao djed