in

ŽIVOT POD “STAKLENIM ZVONOM” Putin od početka pandemije živi i radi u posebnim uslovima

Od početka pandemije koronavirusa ruski predsjednik Vladimir Putin živi i radi u posebnim uslovima. Poduzete su rigorozne mjere da bi se pod svaku cijenu zaštitilo njegovo zdravlje.

Kao i veliki broj ljudi u svijetu, Putin koristi moderne tehnologije za izvršavanje svojih radnih obaveza, pa tako većinu sastanaka održava online koristeći Zoom, prenosi Jutarnji list pozivajući se na pisanje servisa BBC-a na ruskom jeziku.

Iz Kremlja, u kojem se nalazi mnogo ljudi, otišao je u rezidenciju u Novo Ogorjovu gdje je sa njim znatno manje ljudi. Po njegovom dolasku u Novo Ogorjovo, osoblje koje je već tamo bilo – osiguranje, domaćice, kuhari i pomoćno osoblje – od marta nije napuštalo taj prostor. Nisu išli svojim domovima i sedmično se kontrolišu.

Tokom ljeta ruski predsjednik je izlazio u javnost, ali nije imao previše kontakta s ljudima i držao se na distanci. Svi oni koji su morali biti u s njim u kontaktu prošli su kroz rigorozne kontrole i imali su testove najmanje dvodnevne starosti. Čak su u crnomorskom predsjedničkom sanatoriju nedaleko od Sočija morali biti u karantinu koji je trajao više od dvije sedmice.

Oni koji su morali napustiti Novo Ogorjovo, jer su ljeti s Putinom išli na neke njegove susrete u Soči ili u drugu dobro čuvanu predsjedničku bazu Bočarov Ručej, morali su biti najmanje u dvosedmičnom, pa čak i u jednomjesečnom karantinu. Oni koji su u neposrednom kontaktu s njim ne mogu biti u kućnoj izolaciji, već pod nadzorom posebnog ljekarskog tima iz Kremlja.

Pravila se primjenjuju na sve bez izuzetka.

Isto tako svi uposlenici predsjedničkog ureda, bez izuzetka, susretali se s njim ili ne, moraju na sedmična testiranja te im je ograničeno kretanje i učestvovanje u javnim ili većim porodičnim okupljanjima. Bez najmanje trodnevno starog testa niko ne može ni u blizinu Novog Ogorjova, a kamoli na njegovo područje ili doći u kontakt s osobljem koje je u kontaktu s nekontaktnim Putinom. Zbog toga je na određeno vrijeme “raspušten” i pool kremaljskih novinara, jer ionako ne mogu snimati i lično prisustvovati (samo putem videolinka) Putinovim susretima i događanjima s njegovim učešćem.

Od početka pandemije Putin je imao samo dva državna susreta – sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom i čelnikom Kirgizije Sooronbajem Žeenekovom, koji su prije sastanka morali predočiti rezultate testiranja.

Ruski predsjednik je prvi put odgodio i tradicionalnu “Direktnu liniju” kao godišnji susret sa građanima i novinarima kada satima odgovara na pitanja sugrađana koji mjesecima na određene adrese i brojeve postavljaju pitanja.

Armenija najavila opšti rat u Nagorno-Karabahu

Deset bliskih Trampovih saradnika oboljelo od korone: Niko nije nosio zaštitnu masku prije i tokom debate