Akademik Duraković poručuje: Agresija Čovića i političara Hrvatske na suverenitet BiH

Esad Duraković
Esad Duraković

Član Predsjendištva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović u svojstvu visokog pokrovitelja prisustvovat će promociji Zbornika radova Naučno-stručnog skupa „Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku Bosnu i Hercegovinu“, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Organizatori promocije u Sarajevu su Univerzitet u Mostaru, Rektorski zbor Republike Hrvatske, Hrvatska akademija za nauku i umjetnosti u BiH, Odjel za nauku i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH i Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar.

Promotori Zbornika su: prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Univerziteta u Mostaru, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Univeriteta u Zagrebu, akademik Davorin Rudolf, član Hrvatske akademije nauke i umjetnosti, te prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević, profesor sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Profesor Esad Duraković ovaj skup ali i ranije slične skupove nazvao je agresijom na suverenitet Bosne i Hercegovine.

– Od ranije smo imali situacije da državnici Republike Hrvatske upadaju u BiH bez kontakata sa zvaničnim Sarajevom, i to kad hoće i gdje hoće. A naravno, znamo da se lobiralo za promjene Izbornog zakona BiH po Čovićevim mjerilima, i to od Turske pa dalje po Evropi – kaže Duraković za novinsku agenciju Patria.

Sada, smatra, dešava se jedna potpuno nova situaciju a to je da se hrvatski akademici obraćaju u zgradi Parlamenta BiH, lobirajući za, kako je rekao, Čovićev rasistički zakon.

– Naglašavam rasistički – i da je najviši naučni autoritet Republike Hrvatske, to je Senat Sveučilišta u Zagrebu dodijelio Čoviću počasni doktorat, čovjeku koji iseljava Hrvate iz BiH i koji radi na razbijanju BiH. Dakle, imamo jednu novu negativnost, a to je da se uz najviše političare Hrvatske sada uključuju u jednu nečasnu rabotu i najviše naučne institucije Hrvatske, a to je sve skupa, oni to moraju znati, nečuvena agresija na suverenitet BiH – mišljenja je Duraković.

Skup hrvatske akademske zajednice u Sarajevu mnogi su već ocijenili nedobronamjernim po Bosnu i Hercegovinu, posebno nakon Čovićevog govora na 18. Općem saboru HDZ-a u Zagrebu, gdje je poručio da će štititi interese Hrvatske.