in ,

AMERIKA IH JE HLADNO NAPUSTILA, ALI KURDIMA SADA STIŽE NEOČEKIVANA POMOĆ Vojne trupe idu prema Siriji kako bi zaustavile napad Turske!

Sirijska vojska šalje jedinice na sjever zemlje kako bi odgovorila na turski napad na kurdsku miliciju koji traje već pet dana, objavila je u nedjelju državna novinska agencije Sana.

Agencija nije iznijela detalje mobilizacije sirijske vojske koja se u prošlosti raspoređivala u nekim kurdskim predjelima kako bi se izbjegla turska ofanziva.

“Jedinice sirijske vojske se upućuju na sjever kako bi odgovorile na turski napad na sirijski teritorij”, prenosi Sana na internet stranici – javlja Jutarnji.

Jedan neimenovani kurdski zvaničnik je izvijestio o pregovorima između poluautonomne kurdske administracije i sirijske vlade.

“Razmatraju se sve opcije u vezi turske ofanzive, vlada iz Damaska mora preuzeti svoje odgovornosti i odgovoriti na napad”, rekao je zvaničnik.

Od srijede Turska i sirijski saveznici vode na sjeveru Sirije ofanzivu kako bi od granice udaljili glavnu sirijsku kurdsku miliciju YPG.

Da je nekakvo savezništvo na pomolu, dokazuje i objava Sirijskih Kurda u nedjelju navečer u kojoj stoji da su sklopili dogovor s Damaskom o raspoređivanju sirijske vojske blizu turske granice.

“Kako bi se sukobili s turskom agresijom i spriječili njezin nastavak, postigli smo dogovor sa sirijskom vladom da se vojska rasporedi duž tursko-sirijske granice kako bi podržala Sirijske demokratske snage (SDF)”, prema saopćenju kurdske administracije.

Osim podrške tom savezu kurdskih i arapskih boraca, u saopćenju se precizira da je sirijska vojska pozvana osloboditi sva mjesta koje su okupirali turska vojska i sirijski saveznici od početka te ofanzive.

Krajem 2018. kada je Ankara već prijetila pokretanjem operacije protiv kurdskih snaga u Siriji YPG su pozvali vojsku da se rasporedi u okolici grada Manbij, na sjeveru i najavili svoje povlačenje iz tog područja.

Vojska se rasporedila u okolici grada, u koji nije ušla.

Dugo marginalizirani i žrtve diskriminacije središnjih vlasti Damaska, Kurdi su uveli autonomiju na sjeveru zemlje koju Damask ne priznaje i izdajicama naziva borce te manjine zbog saveza s Washingtonom u sklopu antidžihadističke borbe.

Kurdi su prošle godine počeli pregovarati s Damaskom o budućnosti njihovih regija, ali razgovori su obustavljeni.

Otkrivena prva postava pred večerašnji odlučujući meč: Hoće li Zmajevi i protiv Grčke pokazati karakter i produžiti nadu?

Moćna armija ušla u gradove prema kojima ide turska vojska: Sprema li se najgore?