Ameriku države optužuju da je počela izvoziti koronavirus: Trump najavio sankcije svima koji to odbiju

Globus Posljednje

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je naredbu kojom se predviđaju kazne za strane nacije koje nerado uzimaju svoje državljane ili stanovnike dok koronavirus pustoši SAD, navodeći „rizike po javno zdravlje“.

„Zemlje koje negiraju ili nerazumno odlažu prihvatanje svojih građana, podanika, državljana ili stanovnika iz Sjedinjenih Država tokom tekuće pandemije izazvane SARS-CoV-2 stvaraju Amerikancima neprihvatljive rizike po javno zdravlje“, navodi memorandum koji je objavila Bijela kuća kasno u petak.

Dokument nalaže vršiocu dužnosti sekretara za unutrašnju sigurnost Chad Wolf da obavijesti američkog državnog sekretara Mike Pompea ako bilo koja strana vlada odbije dobrodošlicu svojim građanima ili stanovnicima nakon što se „zatraži da prihvate te strance“ i u slučaju „takvog odbijanja ili odlaganja ometanja operacija … neophodno da se odgovori na trenutnu pandemiju. ”

Nakon predaje podataka, Pompeo će imati sedam dana da smisli plan za uvođenje “viznih sankcija” zemljama koje nisu ispunile naredbe Washingtona.

Sankcije bi mogle biti ukinute ako strana zemlja, kažnjena zbog odbijanja prihvatanja svojih državljana iz SAD, koja se pojavila kao novo globalno žarište bolesti s preko 500 000 potvrđenih slučajeva, promijeni stav i nastavi ponovo prihvatati svoje državljane ili stanovnike.

SAD su izazvale kontroverze, suočavajući se sa gnjevom zagovornika imigracije, jer su nastavile masovne deportacije stranih državljana čak i u zemlje koje se smatraju slabo opremljenim za borbu sa pandemijom.

Ranije ove nedelje deportovano je nekoliko desetina haićanskih migranata, a ministar spoljnih poslova Haitija, Claude Joseph, alarmirao je da nijedan od 61 deportiranih nije testiran na virus prije ulaska u avion.

Sve je više slučajeva da su migranti koje je SAD poslao u njihove matične zemlje kasnije pozitivno testirani na Covid-19. Najmanje troje gvatemalskih migranata potvrđeno je da su virus primili nakon deportacije, vlasti centralnoameričke države izvijestile su u utorak, dan nakon što su stavile let za deportaciju iz SAD na čekanje, strahujući od daljnjeg širenja bolesti koja je ubila preko 102.000 širom svijeta, uključujući gotovo 18.000 u SAD.

Leave your vote