in

Antitijela na koronavirus prisutna u pacijentima četiri mjeseca nakon oporavka

Nivo antitijela na koronavirus porastao je, a onda ostao na istom nivou do četiri mjeseca kod preko 90 posto pacijenata na Islandu izliječenih od COVID-19, pokazala je studija objavljena u časopisu “The New England Journal of Medicine”.

U prethodnim istraživanjima nivo antitijela na koronavirus znatno je opao tokom nekoliko mjeseci nakon izliječenja od COVID-19, što je podstaklo pitanja o dužini trajanja imuniteta kod osoba koje su već bile zaražene.

Istraživanje koje je sprovela kompanija “deCode Genetics” moglo bi da ima značaje implikacije za rizik od reinfekcije i trajnost vakcine, prenosi Reuters.

Istraživači su mjerili nivo antitela kod preko 30.000 stanovnika Islanda, kako bi utvrdili koliko je ljudi u ovoj zemlji bilo zaraženo koronavirusom i kako bi saznali više o imunom statusu nakon ozdravljenja.

Rezultati su pokazali da je oko jedan procenat osoba obuhvaćenih istraživanjem bilo zaraženo koronavirusom. U okviru ove grupe, 56 posto je dobilo pozitivan rezultat nakon urađenog PCR testa, 14 odsto je bilo u karantinu nakon izloženosti virusu, ali bez potvrde zaraze, dok je kod preostalih 30 posto zaraza potvrđena tokom istraživanja, na osnovu prisustva antitijela na koronavirus, prenose Agencije.

Kod 91 posto onih osoba kod kojih je zaraza korona virusom potvrđena PCR testom, a kojih je ukupno bilo 1.215, nivo antitela rastao je tokom prva dva mjeseca od uspostavljanja dijagnoze, da bi nakon toga ostao nepromijenjen tokom skoro četiri mjeseca.

Ovom studijom obuhvaćena je homogena populacija iz jedne zemlje, tako da rezultati možda ne bi bili isti u nekim drugim krajevima svijeta sa raznolikijim stanovništvom. Ipak, studija pokazuje da testovi na antitijela mogu da pokažu pravu stopu zaraženosti. Osim toga, oni bi mogli da budu korišćeni kao jeftinija alternativa testiranju na korona virus.

Međutim, autori studije su napomenuli da nije jasno da li antitijela štite od ponovne zaraze.

KCUS: Testirano 288 uzoraka na koronavirus, ponovo najviše zaraženih u Sarajevu

Neobična nesreća, prevozeći bager oštetio nadvožnjak