Bošnjak Elvir Klempić jedan od najvažnijih ljudi u kampanji Joea Bidena: Užasne mu stvari rade

U timu kandidata Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih AmeričKih Država (SAD) Joe Biden, funkciju direktora odnosa i angažmana prema etničkim zajednicama obavlja Elvir Klempić (29), piše hrvatski portal 24 sata.hr.

Klempić je porijeklom iz BiH i tema je različitih medija koji se bave praćenjem kampanje za američkog predsjednika iz različitih uglova. Problem je što je Klempić prije pristupanju Bajdenovom timu bio izvršni direktor Organizacije za tursko nasljeđe koja je, navodno, bliska turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan).

Kritičari kažu da je riječ o “revizionističkoj organizaciji koja ne priznaje genocid nad Armencima te je u svojoj osnovi antiarmenska”.

Klempić je rođen 1991. godine, a u Ameriku je stigao iz Bosne i Hercegovine 2000. godine zajedno s porodicom koja se naselila u američkoj državi Ajovi. Diplomirao je politikologiju i međunarodne studije 2014., a godinu prije prošao je i seminar o liderstvu u Konji u Turskoj.

Posljednjih nekoliko godina je izrazito aktivan u američkoj Demokratskoj stranci. Član je Savjetodavnog vijeća za BiH, nevladine organizacije koja okuplja 22 kongresmena.

24 sata.hr navodi da je Klempić očito i veliki poklonik Bajdena, sudeći po tekstu koji je objavio na Mediumu, gdje je nahvalio Bajdena kao “jednog od nas”, osvrnuvši se na Bajdenov govor nekoliko mjeseci nakon tragičnih događaja (genocida) u Srebrenici od kojih je, piše, samo srećom pobjegao s porodicom.

Međutim, njegova afilijacija s organizacijom za koju se tvrdi da je povezana s turskom vladom, pa i unutrašnjim Erdoganovim krugom, privlači pažnju pogotovo armenskih medija. Pogotovo od ljetos kada su ponovo počeli sukobi oko Nagorno-Karabaha, koji su se sada razmahali ozbiljnom žestinom.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.