in

Charlie Hebdo ponovno objavio karikature poslanika Muhameda zbog kojih je mnogo ljudi ubijeno

Charlie Hebdo ponovo objavljuje karikature poslanika Muhameda zbog kojih je bio na meti terorista, izvijestio je u utorak taj satirični časopis uoči početka suđenja za napad u januaru 2015. istaknuvši da neće odustati.

“Nikad nećemo zašutjeti. Nikad nećemo odustati”, upozorava direktor satiričnog lista Riss u broju na čijoj su naslovnici osvanule iste karikature i koji će u srijedu biti na kioscima, nekoliko sati prije početka suđenja pomagačima teorista koji su 7. januara 2015. desetkovali redakciju.

Tih dvanaest karikatura koje je 30. septembra 2005. bio objavio danski dnevnik Jyllands-Posten a zatim 2006. i Charlie Hebdo, prikazivale su poslanika koji na glavi ima bombu umjesto turbana i s nožem dok su uz njega dvije žene zamotane u crno.

Nakon toga list je više puta primao prijetnje i ured mu je bio zapaljen sve dok se 7. januara nije dogodio teroristički napad u kojemu su smaknuti direktor lista i poznati karikaturisti, što je potaknulo velike prosvjede u Francuskoj.

“Nakon januara 2015. često su od nas tražili da objavimo i druge Muhamedove karikature. Uvijek smo odbijali, ne zato što bi to bilo zabranjeno, zakon nam to dopušta, nego zato što nam je trebao dobar razlog, razlog koji bi imao smisla i koji bi pridonio raspravi”, obrazložilo je uredništvo lista u napisu objavljenom u istom broju.

“Činilo nam se zato prijeko potrebnim objaviti iste karikature na početku suđenja za napade koji su se dogodili u januaru 2015.”, dodaje tim Charlieja Hebdoa.

Njemački mediji tvrde: Erdogan izdao zastrašujuću naredbu armiji! Ovo bi mogao biti uvod u kraj…

Evropska komisija poručila: Okupljanja ostvariti bez narušavanja javnog zdravlja