CIK: Važna obavijest za bh. građane u dijaspori u vezi glasanja na izborima

Slijede izbori, važno je da se registrujete

Centralna izborna komisija danas je nakon sjednice u Sarajevu i zvanično raspisala Opće izbore koji će u Bosni i Hercegovini biti održani 7. oktobra tekuće godine. To je informacija koju smo manje – više već i znali. Uz sitne promjene u načinu prijave, CIK je ponovo podsjetio bh. građane u dijaspori da je što prije važno preduzeti korake kako bi se pravovremeno regisitrovali i mogli da biraju.

CIK je, nedavno, podsjećamo vas – izdao važno saopštenje za sve Bosance i Hercegovce koji žive i rade izvan granica naše zemlje. CIK naime provodi aktivnosti na pripremi izbora koji će biti održani u oktobru.

Iz CIK-a podsjećaju da su birači koji žele da ostvare svoje pravo i glasaju, dužni da podnesu prijavu kako bi im to bilo omogućeno. Od birača iz dijaspore će se tražiti da dostave potrebnu dokumentaciju na vrijeme.

Ako izvan BiH boravite privremeno, a želite glasati, morate imati važeće identifikacione dokumente (lična karta, pasoš ili vozačka dozvola).

Važan historijski trenutak

Ako ste izbjeglica, a ne posjedujete važeće dokumente Bosne i Hercegovine, dokumenti koje trebate dostaviti uz prijavni obrazac su: dokument za dokazivanje bh. državljanstva (uvjerenje o državljanstvu, ne starije od 6 mjeseci ili kopiju važećeg pasoša BiH), dokument dokazivanja identiteta s fotografijom, dokaz o prebivalištu u BiH (kopiju potvrde o prebivalištu ili kopiju lične karte u cijelosti iz 1991. godine).

CIK će vas blagovremeno obavijestiti o rokovima na dostavljanje prijave za glasanje izvan BiH. CIK poziva sve birače koji žive izvan BiH da blagovremeno počnu s procesom pripreme neophodne dokumentacije kako bi se mogli prijaviti da glasaju na izborima koji će biti održani prve nedjelje oktobra tekuće godine.

Zbog situacije koja vlada u Bosni i Hercegovini, huškanja i ratne retorike, veoma je važno da se što veći broj birača iz dijaspore uključi i ispuni svoje pravo. To je važno za budućnost naše domovine koja je u teškom položaju, koju napadaju i koju žele uništiti. Olovku i papir, to je naš način borbe.

Popunite i pošaljite obrazac PRP 1 za prijavu za glasanje iz inostranstva. Krajnji rok za dostavu obrazaca je 24. juli 2018. godine do ponoći. Pored obrasca, morate dostaviti i kopiju jednog od važećih bh. dokument (lična karta, vozačka ili pasoš). Obrazac možete poslati putem pošte, mejla ili telefaksa. Uputstvo o popuni obrazca i načinu slanja sa kontakt podacima imate na obrazcu.

Obrazac za registraciju preuzmite na ovom linku!

VAŽNA NAPOMENA: Podijelite ovaj tekst s vašim prijateljima iz dijaspore na društvenim mrežama! Važno je da na izbore izađemo u što većem broju jer naša domovina nas ponovo silno treba!

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.