in ,

ČUVENI FRANCUSKI ARHITEKTA ŠOKIRAO PLANETU Neko se dobro potrudio da katedralu Notre-Dame…

“U devedesetima smo promijenili svu električnu instalaciju u katedrali Notre Dame” – rekao je Mouton.

Bivši glavni arhitekt i generalni inspektor francuskih istorijskih spomenika bacio je sumnju na službenu priču da je vatra katedrale Notre Dame uzrokovana kratkim spojem električne instalacije
Benjamin Muton, koji je bio glavni arhitekt istorijskih spomenika u Francuskoj i nadgledao restauratorske radove na katedrali Note Dame do 2013. godine, kaže da je malo moguće da je požer prouzrokovala neispravna električna instalacija i da je potrebno mnogo truda kako bi se zapalio stari hrast u katedrali.

“Dakle, govorite nam da ova vrsta drveta ne gori tako lako?”, upitao je novinar arhitektu, piše Newswars.

“Hrast koji je star 800 godina vrlo je težak – pokušajte ga zapaliti” – rekao je Mouton. – “Stari hrast, uopće nije lagan. Trebalo bi puno truda da bi uspjeli … To me zapanjilo.”
Upitan da iznese objašnjenje kako se požar širio tako brzo i sa takvom silinom, Muton je potvrdio da nije bilo dodatnih mjera opreza koje su se mogle preduzeti kako bi se osiguralo spriječavanje takvog “brzog” požara.

“U devedesetima smo promijenili svu električnu instalaciju u katedrali Notre Dame” – rekao je Mouton.

„Dakle, nije bilo mogućnosti za kratski spoj u električnim instalacijama. Obnovili smo električnu instalaciju kako bismo se uskladili sa savremenim normama, čak se išlo toliko daleko da su – postavljeni sistemi za otkrivanje i zaštitu od požara u katedrali.”

Muton je takođe otkrio da postoje dva dežurna stražara koji nadziru svaku mogućnost požara, dodajući da su tehničke i sigurnosne mere preduzete kako bi se zaštitili spomenici kao što je Notre Dame, bez presedana.

Više od milijardu eura obećano je za obnovu Notre Damea, koja će prema predsjedniku Emmanuelu Macronu biti obnovljena za pet godina, što je vrlo besmislena izjava s obzirom da je pitanje hoće li on do tada biti na vlasti, i s obzirom da Žuti prsluci svakog vikenda organizuju velike demonstracije protiv njega.

Najtužnija pjesma stare Jugoslavije! Zbog ovoga ju je Tito zabranio na 10 godina!

Sušić sasvim otvoreno za Le Parisien: Legendarni Pape objasnio zašto mu PSG nikada ništa nije ponudio!