Cvjeta prodaja i izgradnja montažnih kuća u BiH

Dok gotovo sve grane privrede bilježe gubitke, prodaja montažnih kuća u Bosni i Hercegovini cvjeta, a drvna industrija bilježi bolje rezultate nego prošle godine. U jednoj bijeljinskoj firmi, koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća, plasman je povećan za deset posto

U jeku pandemije korona virusa, kada izvoz opada i prodaja stagnira, ovo je postao izvozni proizvod broj jedan iz Semberije. Drvene montažne kuće iz Semberije idu u sve krajeve Evrope: Njemačku, Austriju, Švicarsku, Španiju, a završile su čak i u Angoli.

U “Steko centru”, jedinoj bijeljinskoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća, kažu da ovih dana imaju pune ruke posla i da je izvoz povećan za oko deset posto.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz drvenih montažnih kuća u prvom polugodištu ove godine u prosjeku je veći za osam odsto u odnosu na isti period prošle godine, javlja BHRT.

U vrijeme pandemije mnogi su odlučili da se iz stambenih zgrada povuku u montažne kuće u prirodi.

Prednost ovih kuća je i brzina gradnje, pa se zbog toga sve više Evropljana odlučuje za njih.

Iako vlada uvriježeno mišljenje da se proizvode samo drvene brvnare, iz pogona u Semberiji za Njemačku odlaze čitave stambene zgrade i montažne vile.

Od bungalova do vikendica i drvenih kućica, pa sve do velikih vila. Montažne kuće postaju standard gradnje u Evropi, a sve više i kod nas. cijena kvadrata je od 400 do 750 maraka, a montaža traje od 15 do 30 dana i nakon mjesec dana imate kuću spremnu za useljenje.

Plasman drvenih montažnih kuća čini oko dva odsto ukupnog izvoza u drvnom sektoru Republike Srpske. Kako navode iz Privredne komore entiteta, iako na polugodišnjem nivou drvna industrija bilježi pad u izvozu, plasman prizvoda u ovom sektoru je i dalje veći od uvoza, što je ohrabrujuće, posebno u vrijeme pandemije.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.