Dačića drhti zbog Rame! Njemu ne smije uzvratit, pa “zakačio” za BiH!

Izjava Edija Rame, premijera Albanije, da se Srbija ne treba osjećati ugroženo zbog sporazuma Tirane i Prištine o zajedničkoj vanjskoj politici, naljutila je šefa srbijanske diplomatije Ivicu Dačića.

Zanimljivo je, međutim, da se Dačić, umjesto adekvatnog odgovora Albaniji, dotakao Bosne i Hercegovine, tačnije Banje Luke. On je kazao kako razmišlja da posluša savjet albanskog premijera pa da sutra ovo ministarstvo donese odluku o zajedničkoj vanjskoj politici Beograda i Banje Luke.
– Taj gest potvrdio bi da je i Srbija za to da u regionu treba prestati s “istim starim s…..a iz prošlosti i ići naprijed” – rekao je Dačić.

On smatra da Priština ne može samostalno voditi vanjsku politiku, kazavši da je “Kosovo sastavni dio Srbije”.

– Prema tome, Rama je trebao s Beogradom postići taj sporazum i siguran sam da se on zbog toga ne bi osjećao uopće ugroženo, već da ide naprijed – rekao je Dačić.
Evidentno uplašen, Dačić je ipak kazao da ga ne zabrinjava Rama, nego to što međunarodna zajednica ne reagira “na očigledne pokušaje stvaranja velike Albanije”.

– Taj plan i projekat više se i ne krije, niti je riječ o nekakvoj tajnoj zavjeri. Pokušaji njegove realizacije dešavaju se pred očima svih – ocijenio je Dačić.