Divna priča

Efendija nazvao selam, komšije Srbi ga iznenadili odgovorom

Crna hronika Posljednje

Iako ih političari pokušavaju zavaditi, narodni Bosne i Hercegovine stoljećima žive skupa i prkose bezumnim podjelama. Uvijek volimo čitati informacije o zajedništvu jer mi koji volimo našu domovinu znamo da je to jedini put opstanka i napretka. Bosna je zemlja svih njenih naroda i džaba se političari trude da nas ubijede u suprotno.

Zato priča koju ćete sada imati priliku pročitati nosi mnogo divnih poruka i svi je trebamo dobro zapamtiti. Prelijepa priča iz sela u okolini Mrkonjić Grada. Baljvine – tamo Bošnjaci i Srbi nikada nisu napadali jedni druge već su se čuvali divnih komšijskih odnosa koji su se održali do danas.

Primjer je to svima, zemlja u malom. Ustvari, država kakva bi trebala biti. Lijepo je u Baljvinama. Ispričao je to za N1 efendija Ilhan Šabić. Šest godina je u ovom selu, a priznaje da je bio u čudu kad se tek došao. Danas je već navikao, na dobro se lako navići.

”Ovdje sam šest godina, naslušao sam se priča i prepričavanja, uvjerio sam se u to za razliku od mnogih mjesta i ovdje i u svijetu, ovo je mjesto zaista specifično. Ne bih rekao da je neko odbranio ovu našu džamiju već da je sačuvao, milovao je nježno i pazio. Kako naš bošnjački narod tako i komšije Srbi. Ne postoje dva dijela sela, mi smo jedno i zajedno smo. Imamo jedan odnos na relaciji Srbi – Bošnjaci koji je za primjer”, rekao je efendija Šabić.

Već prvog dana po dolasku u službu, dočekalo ga je ”iznenađenje”.

”Moj dolazak u selo na službu prvi dan bio je ujedno i prvi odlazak u prodavnicu. Na dolasku u trgovinu nazivam selam i svi gromoglasno odgovaraju alejkum selam efendija, bujrum, dobrodošao. Tek kasnije shvatam da su bila svega 2-3 muslimana od njih desetorice”, kazao je efendija Ilhan Šabić

”Suživot je ovdje za sva prepričavanja i za sve medije”, ispričao je efendija Ilhan Šabić.

Leave your vote

5 razmišljanja na “Efendija nazvao selam, komšije Srbi ga iznenadili odgovorom

  1. E to je Bosna ,istinska,isto bi bilo da je pop usao medju muslimane i rekao Pomoz Bog Narode ,ovi Bog ti pomogao Pope..hajde Bujrum ….Nema Ovakve Lijepe Zemlje nigjde…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.