Evo šta nam meteorolog Sladić predviđa do kraja decembra!

Poprilično visoke temperature zraka za ovo doba godine danas su odstupale za 12 do 15 stepeni u odnosu na višegodišnji prosjek.

Nagle promjene vremena, kako Sladić ističe, nisu iznenađenje s obzirom da svake godine imamo nešto što je specifično za određeno područje, stoga su ovakve oscilacije u vremenu posve opravdane

Prije tačno dvadeset godina imali smo susret sa snježnim padavinama i to do 90 centimetara u Sarajevu, dok je danas, godinama kasnije, zabilježen porast temperatura koje nisu predviđene za ovaj dio zimskog perioda.

Nalazimo se usljed veoma toplog vremena, a temperature koje nam predstoje mogle bi oboriti postojeće decembarske rekorde.

Poprilično visoke temperature zraka za ovo doba godine danas su odstupale za 12 do 15 stepeni u odnosu na višegodišnji prosjek.

“Kada govorimo o višegodišnjem prosjeku podrazumijevamo klimatski niz od najmanje 30-ak godina kada se promatrala klima. Nama je sa sjevera Afrike počeo pristizati izuzetno topao zrak koji je južnim visinskim strujanjem dospio u naše krajeve, zbog čega su i temperature zraka znatno više i naravno ovakav trend natprosječne temperature nastavit će se sve do kraja sedmice, s tim da će postepeno iz dana u dan te temperature biti manje, dok će temperatura zraka svakim danom barem 2 do 3 stepena biti niža”, objasnio je gostujući na “O Kanalu” amater meteorolog Nedim Sladić.

Nagle promjene vremena, kako Sladić ističe, nisu iznenađenje s obzirom da svake godine imamo nešto što je specifično za određeno područje, stoga su ovakve oscilacije u vremenu posve opravdane.

„Nekad se u decembru zna desiti da imamo tu stabilnu anticiklonu koja nam dolazi sa sjevera Afrike, odnosno polje povišenog vazdušnog pritiska koja nam omogućava stabilne vremenske prilike. Sa druge strane, nekad se zna desiti da imamo pojačan uticaj ciklone, a ona je zapravo ta koja donosi veće količine padavina u našu zemlju”, ističe Sladić.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.