FINSKA MORA PASTI U MEJDANU, A ONDA IDE MATEMATIKA: Zmajevi moraju navijati za…

Pobjeda protiv Finske ne garantuje EURO, evo šta nam još treba…

Rukometna reprezentacija BiH trijumfom protiv Finske 26:30, napravila je ogroman korak prema plasmanu na EURO 2020. godine. Trijumf protiv iste reprezentacije u Tuzli u nedjelju, Zmajevima osigurava plasman među tri selekcije u grupi, e onda ide matematika.

Poznato je od ranije da će na EP dvije prvoplasirane ekipe iz osam grupa i četiri najbolje trećeplasirane. Tabela trećeplasiranih će se krojiti tako što će se brisati bodovi protiv posljednjeplasiranih selekcija, dakle, ako budemo treći u grupi brišu se bodovi protiv Finske, ostaju nam trenutno samo 2 boda iz Bjelorusije.
Ako dođemo u situaciju da završimo treći u grupi iza Bjelorusije i Češke Republike, u tom slučaju moramo navijati za Sjevernu Makedoniju, a evo zašto.

Iz grupe 2, gdje su Hrvatska, Srbija, Švicarska i Belgija, trećeplasirana reprezentacija će sigurno biti među četiri najbolje, pogotvo nakon remija Srbije i Hrvastke od 25:25. Otpada nam i grupa 8, gdje je trijumf Crne Gore protiv Danske zakomplikovao borbu za prva dva mejsta, ali iz te grupe će trećeplasirani biti među 4, 99%.

Grupe 6,7 imaju dva izrazita favorita, to su Francuska i Portugal, odnosno Mađarska i Rusija, tako da je teško očekivati da Rumunija i Litvanija, odnosno Italija i Slovačka ugrabe koji bod za tabelu trećeplasiranih.

E sad, dolazimo do grupa koje trebammo pratiti ako budemo trećeplasirani. Grupa 4 je zanimljiva. Slovenci su prvi, sa rutinske dvije pobjede, ali Holandija i Latvija se međusobno bore za drugo mjesto. Dakle, ovdje je za nas bitno da Slovenija do kraja savladala Holandiju dva puta i Latviju u drugom meču, što je realno za očekivati, jer bi naša selekcija imala na kraju dva boda kao i trećeplasirani iz ove grupe, ali puno bolju gol razliku, osim ako ne doživimo neki katastrofalan poraz od Bjelorusije ili Češke Republike.
U grupi 1, Izrael je trijumfom protiv Poljske, zakomplikovao situaciju, ali koja god reprezentacija u ovoj grupi bude treća sa dva boda na konačnoj tabeli trećeplasiarnih, neće predstavljati problem, jer Zmajevi imaju puno bolju razliku i od Izraela, Kosova i Poljske, zahvaljujući činjenici da je Njemačka u ovoj grupi deklasirala sve navedene reprezentacije i nema sumnje da će to učiniti i unaredna tri kola.

Na kraju dolazimo do grupe 3. Sjeverna Makedonija vodi sa četiri boda ispred Islanda i Turske, međutim Turci su ovdje opasnost. Ako Turska na svom terenu izgubi od Sjeverne Makedonije, to znači da će Zmajevi gotovo sigurno biti među četiri najbolje trećeplasirane selekcije sa ona dva boda protiv Bjelorusije.

Dakle, Slovenija i Sjeverna Makedonija moraju odraditi kvalifikacije do kraja prema predviđenom i Zmajevi idu na historijski EURO bez obzira kako završila posljednja dva meča protiv Bjelorusije i Češke. Naravno, da bi izbjegli kalkulisanja i matematiku, protiv Bjelorusije i Češke nam je dovoljan samo jedan bod – pišu sportske.ba.