Offenbach

Foto: Lijepe slike malih Bosanaca u Offenbachu

Posljednje Vijesti

Nakon mektebske nastave i zajedničkog doručka, kojeg je jučer pripremila vrijedna i aktivna porodica Bukvar, mališani prve grupe provode slobodno vrijeme u dzematskim prostorijama uz zajedničke igre, saopšteno je iz Džemata Firdeus Offenbach.

Provođenje zajedničkog vremena poslije mektebake nastave u džematu jača međusobne odnose i ljubav prema Džematu. Mektebska nastava održavat će se po planu i programu i u periodu zimskog raspusta, saopšteno je iz Džemata Firdeus.

Savezna Republika Njemačka je inače država sa najvećim brojem bh. iseljenika u Evropi sa više od 220.000 osoba bh. porijekla. Savezni ured za statistiku Savezne Republike Njemačke je 2011. godine objavio da ukupan broj osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine u Njemačkoj iznosi 228.000.

Statistika

Prema definiciji Ureda za statistiku Njemačke, osobe sa „migrantskim porijeklom” su svi imigranti koji su nakon 1949. godine došli na sadašnji teritorij Savezne Republike Njemačke, te stranci rođeni u Njemačkoj, odnosno svi Nijemci rođeni u Njemačkoj čiji su jedan ili oba roditelja imigranti ili stranci.

Prema ovoj definiciji, broj od 228.000 osoba porijeklom iz BiH uključuje sve osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine koje su rođene u BiH ili u Njemačkoj, sa ili bez bh. državljanstva, koje su same imigrirale u Njemačku ili im je jedan od roditelja imigrant iz BiH. Od 228.000, njih 155.000 „ima migrantsko iskustvo“, što znači da su oni sami imigranti, dok ostatak od 73.000 osoba bh. porijekla predstavlja drugu generaciju bh. iseljenika rođenih u Njemačkoj.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.