in

FOTO U ovom mjestu u BiH niko nije glasao, pojavili se plakati – NE GLASAJTE “Sud pripada jedino Allahu”

Zbog pozivanja na bojkot izbora u BiH je moguće dobiti kaznu i do tri godine zatvora.

Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije BiH jedinstven slučaj u BiH zabilježen je u Maoči, gdje od 87 registriranih birača niti jedna osoba nije izašla na izbore.
Niko od mještana Maoče, na području Općine Srebrenik, gdje žive pripadnici selefijskog pokreta, nije glasao na Općim izborima u BiH koji su održani u nedjelju.

Ovakva pojava mogla bi biti produkt kampanje koju su vodili pripadnici selefijskih grupa „ne glasajte na izborima“.

Nekoliko dana prije izbora, dok se u zemlji vodila izborna kampanja, na nekim mjestima su lijepljeni i plakati na kojima je isticano da „sud pripada jedino Allahu, da demokratija nije dobro, jer zagovara volju većine. A ta volja, prema shvatanjima selefija može biti štetna!”
“Ovo je čista zabluda, nevjerstvo i paganizam. Demokratija je čovjeka usporedila sa Uzvišenim Allahom”, – navodi se na plakatima.

Islamska zajednica BiH nije željela komentirati ovaj slučaj.

Sarajevska Patria ocjenjuje da je ovakvim djelovanjem direktno prekršen Krivični zakon BiH, preciznije, “povrijeđeno je slobodno opredjeljenja birača.”

Članom 151. Krivičnog zakona BiH kaže se da „Ko silom, ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem ili korišćenjem njegovog teškog ekonomskog stanja ili na drugi protupravan način utječe na birača u Bosni i Hercegovini da na izborima za institucije Bosne i Hercegovine ili prilikom glasanja o opozivu ili na referendumu, glasa za ili protiv pojedine liste, pojedinog kandidata, odnosno da glasa za ili protiv opoziva, za ili protiv prijedloga o kome se odlučuje referendumom, ili da uopće ne glasa, kaznit će se novčanom kaznom i kaznom zatvora do tri godine“.
Šerijatsko ili islamsko pravo također potiče muslimane na slobodan odabir vlasti u zajednici, piše Patria.

Novo brojanje glasova: SDP i SDS tvrde da su brutalno pokradeni na izborima!

MUP TK NA NOGAMA Pogledajte šta je policija pronašla u porodičnim kućama, pa ovo je nevjerovatno!