in

Grenell demantuje da je zatraženo od delegacije Srbije da potpiše nezavisnost Kosova

Ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali slagao je medije kada je rekao da je Washington zatražio na jučerašnjim pregovorima u Bijeloj kući da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Delegaciju Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a u njoj su i ministar finansija Siniša Mali, predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

Mali je juče novinarima kazao kako je jedan od zahtjeva koju je dobila delegacija na čelu s Aleksandrom Vučićem – priznanje Kosova.

“Od svih 16 tačaka koje su stavljene na papir sa zahtjevima, većina su političke, a 10. podrazumijeva priznanje nezavisnosti Kosova. Tačka 10 odnosi se na međusobno priznanje. Ima i ekonomskih tema i one koje se odnose na infrastrukturu, autoput, željeznice, pomoći malim i srednjim preduzećima kako bi se podigla ekonomija cijelog region”, kazao je Mali.

Njegovu izjavu datu u Washingtonu bio je prinuđen demantovati specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenell koji je kratko napisao: “Ovo nije tačno” uz retweet posta u kojem stoji da je Vučić dobio dokument za priznanje Kosova.

„Nije istina“, napisao je Grenell, reagujući na objavu portala The Pavlovic Today da je Vučiću predstavio papir kojim treba da prizna nezavisnost Kosova.

 

Portal The Pavlovic Today objavio je ranije kako je iz izvora bliskih srpskom predsjedniku obaviješten da je Vučiću juče na pregovorima Srbija-Kosovo u Bijeloj kući predstavljen dokument kojim bi trebalo da prizna nezavisnost Kosova.

RTRS duguje BHRT-u 42 miliona KM, svu prikupljenu RTV taksu u 2019. zadržali za sebe

Potvrđen sastanak Vučića i Trumpa ako se potpišu ekonomski sporazumi