in ,

Je li Izetbegović izveo svoj najlukaviji plan do sada?

Nakon rutinske pobjede na oktobarskim izborima predsjendika SDA Bakira Izetbegovia oblio je hladan znoj.

Skoro sve stranke uglas su povikala NE SA SDA!

U tom trenutnku pobjeda SDA činila se kao pirova pobjeda, ali Izetbegović se nije predavao.
Nakon brojnih pregovora, činilo se da SDA uprkos pobjedi nije u stanju formirati vlast.

Posebnu nervozu, predsjedniku SDA stvarala je ideja stvaranja ljevičarskog bloka. Grč na licu mu je izazivao svaki sastanak predvodnika tog bloka – Željka Komšića, Nermina Nikšića i Predraga Kojovića.

Blok je to koji bi mogao biti realna opasnost za vladavinu SDA, koja je godinama unazad s velikom kvotom uspješnosti gušila svaki uzlet bilo koje ljevičarske partije.

Raznim manevrima, koji u politici nisu zabanjeni, ali ni posebno etični, Izebegović je vrlo brzo uspio iz tog lijevog bloka iščupati DF. Činilo se da DF nikad nije bio pretjarano raspoložen za biti opozicija s ostalim strankama ljevice pa je vrlo rado uskočio pod skute SDA.

Koalicioni sporazum je potpisan, određeni stranački sastanci već su održani.

Ipak, sve se češće može čuti priča, da će Izetbegović vrlo brzo raščistiti sa DF-om i umjesto njih u vlast uvesti drugi blok – SBB, PDA i A-SDA.

Tri su razloga zbog kojih bi Izetbegović to mogao učiniti.

1. SDA sa DF-om već ima negativna iskustva kada je vlast u pitanju. 2016 godine DF je naprasno napustio vlast, što je izazvalo totalnu blokadu. Izetbegović ne želi ponovo isti stres da prolazi.
2. Ulazak DF-a u vlast ponovo je izazvao žestoku reakciju HDZ-a, čiji lider Dragan Čović ne oprašta Komšiću što sjedi u Predsjedništvu BiH kao Hrvat. HDZ ne morate voljeti, ali je jasno da bez njih ništa ne može. To zna i Izetbegović, a DF mu u tom smisu samo stvara probleme.

3. Privlačenjem DF-a, Izetbegović je uspio da odagna svoj najveći strah – ujedinjenje ljevice. Samim odlaskom DF-a iz Bh. bloka, ljevica je oslabljenja taman toliko da ne može biti opasnost. Kada je DF označen kao izdajica ljevice, Izetbegović je slobodno može pustiti niz vodu, jer DF više niko neće.

Time je Izetbegović riješio nekoliko svojih velikih problema, od formiranja vlasti do jačanja ljevice.

Svoj možda i najlukaviji plan vješto je sproveo u djelo, a grč na licu je nestao.

(bhdijaspora.net)

Radnik opljačkao benzinsku pumpu u Žepču, policijska potraga u toku!

Padaju maske: Mračna istina o hapšenju Juliana Assangea izlazi na vidjelo!