Cvijanović i Dodik

Kakva ironija: Vlada RS traži da oružane snage hitno reaguju!

Posljednje Vijesti

Pred vratima Bosne i Hercegovine je 50.000 migranata.

Da je za Njemačku veoma značajno ovo pitanje u Bosni  Hercegovini 9. maja u razgovorima kancelarke Angele Merkel sa članovima predsjedištva Bosne i Hercegovine našla su se tri osnovna pitanja: izborni zakon, dolazak predsjednika Turske na predizbori skup svoje stranke u Sarajevo i migraciona kriza u BiH.

Desetine hiljada izbjeglica iz zemalja Bliskog Istoka trenutno se nalaze u Grčkoj, Makedoniji i Crnoj Gori, a veliki dio njih uskoro bi mogao krenuti ka bh. granici,  potvrdio je direktor službe za poslove sa strancima u Bosni i Herceovini, Slobodan Ujić.

Vezani tekst ——–> Poznati banjalučki novinar se žestoko obrušio na Dodika i Cvijanović

Najveći broj ovih migranata, kako se očekuje, će prema zemljama Evropske Unije krenuti preko Bosne.

U BiH i javost i političari smatraju da je problem  migranata problem države i Vijeća Ministara, a nikako lokalnih zajednica i humanitranih organizacija. Zvanični podaci pokazuju da je od 1. januara do 9.maja ove godine u našu zemlju ušlo tri  i po hiljade migranata, a ovdje svakodnevno uđe između 80 i 120 ilegalih migrantata, što prerasta u krizu jer BiH nema dovoljno smještajnih i drugih kapaciteta.

Pomoćnik ministra sigurnosti Marijan Baotić ističe da i ono što migrantima stoji na raspolaganju oni ne prihvataju.

Vezani tekst ——–> Vlada RS traži zatvaranje bh. granica za migrante

Država ima samo jedan azilantski centar sa 154 mjesta,ali je on uposljednja dva mjeseca poluprazan, jer migranti se ovdje ne žele registrovati kao azilanti, jer im je Bosna samo tranzitna zemlja prema Evropskoj uniji.

Što se tiče migracionog centra, kaže Baotić, njegov kapacitet je puno manji i u njega se smještaju one osobe koje prema Sporazumu o readmisiji, Bosna i Hercegovina preuzima iz Hrcvatske i one kojima služba za odnose sa strancima donese rješenje o protjerivanju.

Pritisak je veoma snažan, vlasti su dezorjenitasane, jer nisu bile spremne kao neke druge u zemljama kroz koje  prolazi Balkanska ruta.

Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske i vlast u ovom bh. entitetu su izričiti da neće voditi migrantsku politiku, jer je to problem države.

Izričiti su i u stavu da se  od kasarni u Banja Luci i kalinoviku neće praviti prihvatni centri, a i u Federaciji BiH je upitno pripremanje smještajnih kapaciteta u Haddžićima i Ilijašu u blizni Sarajeva, jer novca nema i on  se očekuje od međunarodne zajednice, prevashodno od Evropske Unije.

Dezorjentisane su i ovdje zdravstvene službe, nevladine organizacije koje do sada nisu imale ovakve pokušaje zaštite ljudskih prava. Poseban vapaj za pomoć se čuje iz državne Granične policije gdje traže hitno povećanje broja uposlenika.

Dok država luta i tek sada traži strateške korake u rješavanju krize koja  je tu, migranti u Bosni žive po parkovima, uličicama, u dvorištima vjerskih objekata što je nedopustivo i od strane drževe Bosne i Hercegovine čiji su građani svih nacionalnosti u proteklom ratu doživjeli egzdus, ali posebno i od međunarodne zajednice da se izbjeglice tretiraju na ovaj način.

Država je siromašna, sama se susreće sa ponovnim egzodusom mladih zbog velike ekonomske krize i ovdje bi se veoma lako mogao desiti haos.

S druge strane, međunarodna zajednica, posebno Evropska Unija, je odgovorna za ovo stanje s obzirom da je otvorila vrata izbjeglicama sa Istoka, a sada se ovdje postavlja pitanje da li su ona sada uopšte  i odškrinuta .

Ipak migrantski val ide dalje prema Evropi. Naime, prema podacima slovenačke policije ove godine su na području općina Črnomelj i Metlika zabilježena 462 nezakonita ulaska migranata, što je novi fenomen povezan sa novom „bosanskom rutom“.

Uglavnom je riječ o muškarcima iz Alžira, Tunisa, Pakistana i Maroka, koji u Sloveniji odmah zatraže međunarodnu zaštitu i azil.

Javnost je ovdje u iščekivanju šta će nadležne vlasti poduzeti kako bi se spriječila nadolazeća kriza.

Koje li ironije…

Vlada Republike Srpske donijela je zaključke u kojim se, pored ostalog, traži da Predsjedništvo BiH uz angažman Oružanih snaga omogući apsolutnu kontrolu granice, to jest zatvaranje granice za migrante.

Leave your vote

1 razmišljanje na “Kakva ironija: Vlada RS traži da oružane snage hitno reaguju!

  1. Ja mislim da je krajnje vrijeme da se Baja i Željkica izbace iz RS i BiH baš tim oružijem i da im se zatvore granice .I Jedno pitanje šta je razlog da mu EU ne uvodi sankcije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.