Komšić reagovao na inicijativu SDA: Ma, nema ništa od toga

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić komentarisao je jedan od programskih ciljeva Stranke demokratske akcije, a koji se u javnosti ocjenjuje kao zahtjev za uspostavljanje građanskog uređenja Bosne i Hercegovine.
Komšić u tome smislu ističe da nema građanske države sve dok u Bosni i Hercegovini dominiraju etničke politike, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Put ka građanskoj državi može samo voditi preko slabljenja etničkog u korist građanskog koncepta, što je izraz težnje za jednakopravnost svih građana i naravno dio evropskih standarda. Uostalom, to je nešto duži proces, koji je neminovan”, smatra Komšić.
Međutim, dodaje da se tek uz odbacivanje zaostalog etničko-konstitutivnog principa, te uz provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i provođenje preporuka i mjera iz Mišljenja Evropske komisije može voditi smislenija politika na bazi ideje građanske države Bosne i Hercegovine.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.