Kuršlus u Parlamentu Federacije, sjednica ne može biti sazvana u ponedjeljak, borci najavili masovne proteste

Sjednica Parlamenta FBiH, koju traže borci kako bi se konačno okončala agonija u vezi sa usaglašavanjem Zakona o demobilisanim borcima, ne može biti sazvana u ponedjeljak, za kada su veterani najavili ponovno blokiranje ključnih saobraćajnica na području Federacije BiH.

Podsjetimo, gotovo isti scenarij dogodio se početkom aprila ove godine, a o tome smo pisali ovdje.

Članovi Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH su, kako saznajemo, obaviješteni da će biti održana nova sjednica tog tijela, iako su već zasjedali 30. jula nakon čega je predsjednik Jasenko Tufekčić trijumfalno obznanio da je zadovoljan usaglašavanjem različito usvojenih tekstova o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić objasnio je za Klix.ba da je zbog proceduralne greške, koju pripisuje predsjedniku Komisije Jasenku Tufekčiću, nastao pravi proceduralni kuršlus i zastoj, koji je nemoguće riješiti do ponedjeljka za kada su najavljeni masovni protesti.

“Proceduralno se sjednica Predstavničkog doma ne može sazvati dok zastupnici ne dobiju prijedlog zakona koji je Komisija usaglasila, jer se nemaju u vezi čega izjašnjavati. Mi smo čekali da dobijemo taj tekst koji je Komisija usaglasila. Na sjednici Kolegija Predstavničkog doma, održanoj u četvrtak, pitao sam gdje je prijedlog Komisije i dobio informaciju da ga nema u proceduri”, podsjetio je Đonlagić.

Kako nezvanično saznajemo, Jasenko Tufekčić nastoji da ponovo sazove sjednicu Komisije kako bi se usaglašavalo nešto što je, prema njegovim riječima, već usaglašeno. Iz izvora u Parlamentu FBiH smo saznali da su članovi Komisije dobili obavještenja da će u narednom periodu biti sazvana nova sjednica tog tijela.

Đonlagić nije želio ulaziti u sferu špekulacija, ali je potvrdio da je napravljena totalna konfuzija u parlamentarnoj proceduri.

“Ja ne znam kako planiraju iz toga izaći. Ne razumijem zašto bi bila ponovno zakazana sjednica Komisije i usaglašavalo se nešto što je već usaglašeno. To je neviđena praksa u Parlamentu Federacije BiH”, zaključio je Dženan Đonlagić u izjavi za Klix.ba.

Jasenko Tufekčić, međutim, nije bio voljan da za Klix.ba obrazloži svoje naume u vezi ponovnog sazivanja sjednice Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH.

Po parlamentarnim kuloarima se špekulira da je na sjednici Komisije, održanoj 30. jula, usvojen amandman koji nije bio na domovima Parlamenta FBiH, odnosno nešto što proceduralno nije moglo biti usvojeno, te je zbog toga nastala cijela zbrka.

Demobilisani borci Armije RBiH i HVO-a dali su rok Parlamentu Federacije BiH do ponedjeljka u 12:55 sati da sazovu sjednice i usvoje Zakon o demobilisanim borcima. U protivnom su najavili proteste koji u MUP-u KS nisu još uvijek najavljeni – prenosi Klix.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.