Mektić progovorio o navodnim teroristima iz Tešnja: Evo šta je kazao

Dragan Mektić

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da nije upoznat o aktivnostima organizacije “Asker”, koja vrši islamsko podučavanje i vojnu obuku djece.

“Nisam upoznat o aktivnostima te organizacije, niti sam vidio sporni snimak `Askera` na Jutjubu. Nemam informacija o tome u ovom momentu, tako da ne mogu dati neke posebne komentare”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu, prenosi Srna.

On kaže da je nemoguće sakriti takvu pojavu ukoliko postoji, najavivši da će nadležni organi ispitati sve činjenice, kao i ko stoji iza svega toga i da li to izlazi iz zakonskih okvira.

Mektić je ponovio da je protiv bilo kakvih vrsta nerazumnih, ekstremnih i nacionalističkih poruka i aktivnosti.

On ističe da je zloupotreba djece u bilo koje nelegalne svrhe strogo zabranjena i da mora biti adekvatno sankcionisana.

Krajem januara na Youtube kanalu objavljen je snimak u kojem vehabijska organizacija “Asker” vrši islamsko podučavanje i vojnu obuku djece uzrasta od devet do 17 godina.

Na snimku vehabije dječacima daju pouke iz islama, te ih izvode na otvoren prostor gdje imaju vježbe identične vojničkim pripremama, piše “Dnevnik.ba”.

Dječake glasno pitaju: “Ko smo mi?” Nakon čega dječaci u glas odgovaraju: “Askeri”, što na turskom jeziku znači vojnici.

Cijeli program “zimskog kampa” osmišljen je u formi vojničkih priprema. Prvo ide indoktrinacija, pa fizičke pripreme na poligonu, a onda dječake uče borilačkim vještinama, navodi isti izvor, dodavši da jedino što nedostaje kompletnom treningu jeste oružje.

Prema dostupnim informacijama, “Asker” ima sjedište u Sarajevu, a u toj organizaciji se okupljaju pripadnici vehabijsko-selefijskog pokreta.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.