NA POMOLU NAJCRNJI SCENARIJ U RS Uznemireni Mirko Šarović diže na uzbunu, uputio je ozbiljno upozorenje građanima: “Vi ćete platiti jedini i najveći ceh!”

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH upozorava građane zbog aktuelnog poskupljenja struje u RS, ali i zbog, kako je rekao, ukupnog stanja u elektroenergetskom sektoru Bosne i Hercegovine.

Ministar bez dlake na jeziku naglašava da će poskupljenje struje u RS platiti isključivo građani.
“Uprkos tome što je najavljeno povećanje cijene struje za tzv. velike potrošače u RS, svima je jasno da će se to poskupljenje prelivati dalje na cijelu BiH, kroz povećanje cijena proizvoda, i na kraju će sve to opet platiti građani”, istakao je vrlo otvoreno i bez uvijanja ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šarović nadalje argumentirano objašnjava da je iz obrazloženja o novim cijenama, koja su dobili od predlagača, jasno da razlozi poskupljenja nisu ekonomski.

“Razlog poskupljenja nisu neke realne promjene poslovanja na tržištu, niti neki realni poremećaji… Cijena struje povećana je prvenstveno kako bi se osigurale plate stranačkoj vojsci koju je aktuelna vlast u RS-u, posebno u posljednjih godinu dana, prekomjerno i bez realne potrebe zapošljavala. Ovo poskupljenje je samo jedna od posljedica lošeg, nedomaćinskog upravljanja i nedostatka vizije razvoja ovog važnog sektora”, objašnjava Šarović.

U modernom poslovnom svijetu, pa čak i u našoj regiji, u potpunosti je nezamislivo da se, kako kaže Šarović, cijena struje povećava zbog dodatnog upošljavanja radnika.
“To je najnepopularniji način povećanja cijene jednog berzanskog proizvoda i to bezuslovno dovodi do nekonkurentnosti na tržištu. Naime, pored toga što će se negativno odraziti na privredu RS i što će neminovno trpjeti džepovi svih građana, povećanje cijene električne energije negativno će se odraziti i na ukupan imidž energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, kao izrazito izvozno orijentisanog, koji na regionalnom tržištu više neće biti tako dominantan”, zaključuje Šarović.

Inače, treba podsjetiti da je naša zemlja jedina zemlja u regiji koja proizvodi više struje nego što su njene realne potrebe i donedavno je važila za jedinog regionalnog izvoznika električne energije.