NEĆE NA DOBRO Hladan tuš za BiH: Analiza britanskog medija potvrdila naše najcrnje slutnje!

Britanski “Financial Times” u tekstu o samitu u Berlinu piše da su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron nagovijestili zemljama zapadnog Balkana da su male šanse za njihovo brzo priključenje bloku i da su im poručili da bi prvo trebale srediti situaciju kod kuće.

U tekstu sa naslovom “Hladan tuš Francuske i Njemačke za nade Balkana za brzo pristupanje EU”, “Financial Times” navodi da je Makron bio fokusiran na neophodnost političke stabilnosti u regionu.
Poručio je da će Pariz pomoći u ključnim ekonomskim, socijalnim i sigurnosnim reformama, kao i u reformama u oblasti vladavine prava, prije nego u procesu proširenja EU.

List navodi da EU već dugo govori o mogućnosti ulaska zemlja zapadnog Balkana u Uniju kako bi podstakla ekonomski napredak i poboljšala širu regionalnu stabilnost.

Što se tiče problema Kosova, u tekstu se navodi da je njemačka kancelarka protiv bilo kakve ideje rješenja spora između Beograda i Prištine koja uključuje razmjenu teritorija.

S druge strane, Vašington i Brisel bi podržali takvo rješenje, navodi list.

“Financial Times” dodaje, pozivajući se na ocjene analitičara, da su Merkel i Makron bili domaćini samita zbog zabrinutosti razvojem događaja u regionu, uprkos, kako ocjenjuje, uspjehu bez presedena u vezi sa postignutim sporazumom o imenu Sjeverne Makedonije.
Samit u Berlinu je održan u trenutku kada je Brisel uključio alarm zbog sve veće uloge Kine i Rusije na zapadnom Balkanu, ukazuje “Financial Times”.

Makron je rekao, kako se navodi, da razumije da i drugi akteri imaju svoje interese na Balkanu, ali da je jasno da su evropski interesi važniji.