in ,

Negiranje genocida je danas uobičajeno

Srebrenica
Srebrenica

Negiranje genocida koji je počinjen u Srebrenici postalo je uobičajeno, upozorio je u intervjuu za Oslobođenje glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz.

Edin Osmančević: Babi, a zašto su i njega ubili

”Ja bih rekao da je genocid najosjetljivije pitanje za žrtve, posebno za obitelji onih 7.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u Srebrenici i onih 30.000 žena, djece i starijih koji su bili terorirani i silom istjerani iz svojih domova”, kazao je on.

Po njegovim riječima, žrtve i njihove obitelji se danas još uvijek bore da obnove svoje živote i svi mi prije svega to trebamo zapamtiti i pružiti im podršku.

”Negiranje genocida je danas, nažalost, uobičajeno. Ono čemu se moramo nadati u Srbiji i Republici Srpskoj je da službeno priznaju daje u Srebrenici počinjen genocid. To jednostavno nije za diskusiju i te vlasti moraju imati časti i hrabrosti da priznaju istinu.  To nije potpuno rješenje, ali teško je vidjeti da će se taj problem početi rješavati i da će početi pravo pomirenje ako i dok se to ne dogodi. Tribunal je samo osudio pojedince za zločine, uključujući genocid. Optuženi za genocid vole reći da su “radili u ime Srbije”, minimizirajući vlastitu krivicu i pokušavajući stvoriti “kolektivnu krivicu””,  rekao je, između ostalog, Brammertz za “Oslobođenje”.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Aerodrom Sarajevo

Sjajne vijesti: Uspostavljena avionska linija Sarajevo – Rijad

Dječak moli za hranu

Tužna realnost naše svakodnevnice: Političari iftare, a dječak u blizini traži pomoć za hranu