NEVJEROVATNO Znate li kolika je najveća plata isplaćena u BiH?

Dok pojedini radnici u jeku epidemije ostaju bez posla, drugi i te kako dobro zarađuju, što pokazuje i podatak da je najveća plata isplaćena u maju u Republici Srpskoj iznosila 30.876 KM.

Listu deset najvećih pojedinačnih isplata mjesečnih primanja po osnovu radnog odnosa u RS za maj predvodi radnik iz Gradiške koji je zaposlen u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima.

Ostalih devet na listi su Banjalučani i svi su, osim dvojice, zaposleni u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima.

Na drugom mjestu nalazi se Banjalučanin koji je dobio platu za oko 5.000 maraka manju od svog kolege iz Gradiške, tačnije u maju mu je na račun leglo 25.242 KM.

“Na trećem i četvrtom mjestu nalaze se takođe Banjalučani, kojima je isplaćeno 13.148, odnosno 12.074 maraka plate u maju. Dalje na listi je njihov sugrađanin koji je zaposlen u finansijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja, a čiji je račun u maju bio bogatiji za 10.060 maraka”, kazali su “Glasu Srpske” u Poreskoj upravi RS.

I preostalih pet mjesta pripada Banjalučanima, čija plata varira od 7.579 do 7.988 maraka.

Ekonomisti u RS ističu da ovi podaci govore da radnici sa najvećim platama rade deficitaran posao.

“Taj posao njihovom poslodavcu očigledno donosi jako veliku dobit i on na osnovu toga pronalazi interes da isplaćuje tako visoke plate. Ljudi koji imaju velike plate ne bi trebalo da doživljavaju podozrenje u javnosti ako tu svoju platu zarađuju na pošten i legalan način”, naveo je izvršni direktor Udruženja ekonomista RS “SWOT” Saša Grabovac i dodao da možda i neki od onih koji zarađuju veliki iznos novca u jeku epidemiji virusa korona dio izdvajaju i u humanitarne svrhe.

Grabovac je naveo da su možda oni koji se nalaze na listi deset najvećih isplaćenih plata u RS zaposleni u jednoj ili dvije uspješne kompanije.

“Ti radnici sa najvećim platama nalaze se na visokosofisticiranim poslovima, koji njihovim poslodavcima donose veliku dobit. Takvih kadrova u RS je malo i sve to dovodi do toga da upravo ti stručnjaci imaju jako visoke plate”, naveo je Grabovac.

U RS je od početka epidemije, tačnije od 19. marta do 20. jula bez posla ostalo oko 9.000 radnika, a u istom periodu zaposleno je oko 7.500 osoba.

Prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje RS, prosječna plata u Srpskoj u junu iznosila je 958 maraka. Najviša prosječna neto plata u junu od 1.434 KM isplaćena je u području finansijske djelatnosti i oblasti osiguranja, a najniža od 657 KM u građevinarstvu.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.