in ,

Nevjerovatna životna priča Sabahudina Saše Vugdalića

Saša Vugdalić
Saša Vugdalić

Saša Vugdalić je sportski komentator i bivši fudbaler koji svojim doskočicama tokom živih prenosa na televiziji OBN često izaziva različite reakcije publike: od onih koji ga vole do onih koji misle da u svom poslu nije dobar i da previše ”pegla” kako se to kod nas kaže.

Konačno otkrivena prava istina: Evo zašto je Marijan Mijajlović prešao na Islam

A samo rijetki znaju šta se krije iza ovog simpatičnog gospodina čija pojava je bez sumnje obilježila jednu epohu u ovdašnjem televizijskom žurnalizmu. Saša je mnogo više od komentatora i voditelja, Saša je heroj!

Prije skoro 50 godina za njega je čula cijela bivša Jugoslavija. Bilo mu je 17, a kada je vidio dijete kako se davi u Drini kod Ljubovije, skočio je s mosta visokog 25 metara i spasio mu život. Iz nabujale vode. Dječak se zvao Jovan Popović, a Saša mu je vještačkim disanjem vratio život.

Stigao je na vrijeme

Godinu dana poslije ponovo nevjerovatna situacija. Krenuo je, kao vojnik iz Zadra, na odmor u Sarajevo. Na Ivan planini, autobus je stao. Vidio je Saša da se dogodila nesreća. Automobil novosadskih registracija je sletio u provaliju. Niko nije smio da krene prema olupini. Spustio se u provaliju, izvukao majku i kćerku. Nažalost, ocu nije bilo pomoći. Teško povrijeđene je smjestio u jedan automobil, sjeo za volan i pojurio ka Konjicu. Jurila ga je policija, misleći da je ukrao automobil. Stigao je na vrijeme.

Novosti podsjećaju i na događaj koji se zbio četiri godine kasnije, u Cirihu spasava iz zapaljenog “ford eskorta” majku i dvoje dece: 18-mjesečnu bebu i djevojčicu staru pet godina. Bio je na pripremama mlade reprezentacije Jugoslavije u Švajcarskoj. Toga dana krenuo je u bolnicu, na kontrolu povrede noge. Spasavajući majku i dvoje djece i sam je zadobio opekotine, najviše i najteže po rukama. Ali, ponovo je bio srećan i zadovoljan što je uradio ono što je smatrao sasvim normalnim: da spase nečiji život.

Zato razmislite dvaput prije nego što bilo šta prokomentarišete dok Vugdalić prenosi utakmicu. Njegova priča je zaista dobra, moćna i fantastična. Neka nam je i sam živ i zdrav još mnogo godina.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Foto: Kako je bilo na teferiču u Karlsruheu

Bravo Damire!

Bravo Džumi majstore: Bh. teniser razbio Argentinca na Wimbledonu