Otkrivena velika prevara Denisa Bećirovića: Usvojenu strategiju Predsjedništva BiH predstavio kao svoju?

Denis Bećirović

Vođenje vanjske politike jedna je od osnovnih Ustavom BiH definiranih nadležnosti Predsjedništva BiH.

Vizija vanjskopolitičkih prioriteta, ciljeva i načina njihove realizacije je, s tim u vezi, nešto što bi kandidati za članove Predsjedništva BiH trebali imati u “malom prstu”.

Ako se već ne mogu pohvaliti poznavanjem onoga što bi im, ukoliko dobiju povjerenje glasača, bio primarni zadatak, onda se mogu poslužiti jednostavnom copy/paste metodom te tuđu strategiju predstaviti kao svoju.

Tim se pristupom poslužio SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović, koji je u posljednjem intervjuu za portal Klix na pitanje o prioritetima u smislu vođenja vanjske politike kazao slijedeće:

– Kretanje ka punopravnom članstvu u NATO mora ostati prioritet institucija države BiH. Prioritetne aktivnosti bit će usmjerene na aktivaciju i provođenje MAP-a. BiH će unaprijediti resor odbrane i sigurnosti kako bismo na taj način stvorili sigurnu državu poželjnu za strane investicije. Saradnju s NATO-om ću proširiti na borbu protiv svih sigurnosnih prijetnji, protiv korupcije, zatim na ekonomsku dimenziju sigurnosti, prirodne nepogode i slično – kazao je Bećirović.

Dio odgovora Denisa Bećirovića na upit i prioritetima vanjske politike

Identičan sadržaj stoji i u Strategiji vanjske politike BiH, dokumentu kojeg je Predsjedništvo BiH usvojilo 13. marta ove godine, a kojeg je Bećirović iskopirao i dostavio kao svoj odgovor na upit.

– Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija BiH. Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktiviranjem MAP-a, BiH će dodatno unaprijediti svoje institucije i svoju efikasnost u domenu odbrane i sigurnosti te tako i dodatno afirmirati BiH kao sigurnu i poželjnu zemlju za strane investicije. Intenzivirat će se saradnja s NATO-om ne samo u vojno-odbrambenoj dimenziji, nego i u aktivnostima koje proizilaze iz sveobuhvatnog poimanja sigurnosti: ekonomska dimenzija sigurnosti, transport, vladavina prava, borba protiv korupcije, prirodne nepogode, borba protiv savremenih i nekonvencionalnih sigurnosnih prijetnji, cyber odbrana i slično – navodi se u Strategiji vanjske politike BiH 2018-2023.

Strategija vanjske politike BiH

Usporedba odgovora sugerira ne samo da se Bećirović, usljed nepoznavanja materije, poslužio copy/paste metodom pri dostavljanju odgovora na upit o vanjskoj politici, već i da kandidat SDP-a u potpunosti podržava dosadašnji angažman i smjernice koje je u vođenju vanjske politike postavio aktuelni predsjedavajući Bakir Izetbegović, jer NATO integracije, istini za volju, baš i nisu na vrhu liste prioriteta druge dvojice aktuelnih članova Predsjedništva BiH.

Citirani dio nije sve što je Bećirović imao za reći kada je vanjska politika u pitanju.

– Na multilateralnom planu BiH treba dodatno intenzivirati svoje aktivnosti u organizacijama i institucijama u kojim ima punopravno članstvo, a posebno u Ujedinjenim nacijama, Vijeću Evrope, OSCE-u, organizacijama i agencijama UN-a, svjetskim i evropskim monetranim i drugim institucijama, uz nastojanje da postane punopravna članica i u međunarodnim organizacijama u kojima do sada nije ostvarila takav status – smatra kandidat SDP-a.

Dio odgovora Denisa Bećirovića

Kakve li “slučajnosti”, identičan sadržaj se nalazi u Strategiji vanjske politike BiH.

– Na multilateralnom planu, BiH će dodatno intenzivirati svoje učešće i saradnju s najvažnijim međunarodnim organizacijama, kako iz sistema Ujedinjenih nacija (UN), tako i s Vijećem Evrope, Organizacijom za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), Organizacijom islamske saradnje (OIS) te drugim međunarodnim organizacijama – stoji u spomenutom dokumentu.

Strategija vanjske politike BiH

Uvjerava Bećirović javnost, između ostalog, da “današnja vlast nema dovoljno poštovanja prema ogromnoj energiji koju posjeduje naša dijaspora”.

– Moja posebna misija bit će povezivanje snage građana u BiH i građana u dijaspori. Siguran sam da će sinergija građana u domovini i dijaspori ojačati BiH – kazao je Bećirović.

Dio odgovora Denisa Bećirovića

Tako je aktuelni zastupnik u državnom Parlamentu u nekoliko rečenica sažeo cijeli pasus iz Strategije, u kojem se govori upravo o povezivanju BiH i dijaspore te je time demantirao vlastitu tezu o odnosu “današnje vlasti prema ogromnoj energiji koju posjeduje naša dijaspora”.

Strategija vanjske politike BiH

Kritike na račun angažmana “današnje vlasti” te istovremeno kopiranje onoga što je utvrdila “današnja vlast” je, na Bećirovićevu žalost, slaba osnova za pridobijanje podrške javnosti u namjeri da preuzme poziciju koja podrazumijeva aktivnosti koje SDP-ov kandidat, očigledno, ne poznaje baš najbolje.

Da je Bećirović u svom odgovoru spomenuo već usvojenu Strategiju kao dokument kojeg će se pridržavati i slijediti postavljene smjernice, sve bi još bilo i uredu. Ali nije.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.