Ovo je najbogatija političarka u BiH: Pogledajte šta sve ima

Crna hronika Posljednje

Muškarci i dalje vladaju bh. politikom, ali u visokim krugovima može se primijetiti i nekoliko visokopozicioniranih žena. Tako je naprimjer Željka Cvijanović premijerka RS-a, a Semiha Borovac je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH. No bogatija od svih njih prema podacima CIN-a je Borjana Krišto, nakon Dragana Čovića najmoćniji političar Hrvata u BiH i sjenka prvog čovjeka HDZ-a.

Ni Dodik, ni Bakir, ni Čović: Ovo je najbogatiji političar u BiH i svi ćete se iznenaditi

Bivša predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto je rođena 1961. godine u Livnu. Diplomirala je 1984. na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci, a pravosudni ispit je položila u Sarajevu.

Od 1995. godine je članica Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ), a od 2015. i zamjenica predsjednika Stranke.

Karijera

Krišto je do 1999. radila u livanjskim kompanijama: „Agro Livno“, „Guber“, „Likom“ i „Livno bus“. Od 1999. do 2000. godine je bila ministrica pravosuđa i uprave Hercegbosanske županije, a do 2002. godine tajnica Vlade HBŽ-a.

Na općim izborima 2002. godine je kao kandidat HDZ-a BiH osvojila mandat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali ga nije preuzela jer je imenovana za ministricu pravde u Vladi FBiH.

Na općim izborima 2006. godine izabrana je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. U aprilu 2007. je imenovana za predsjednicu FBiH, a od 2011. je bila delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za opće izbore 2014. godine kandidovala se za Predstavnički dom Parlamenta BiH i osvojila mandat.

Imovina

U imovinskom kartonu iz 2014. godine Krišto je prijavila da je u 2013. zaradila ukupno 85.561 KM. Navela je da ima ušteđevinu od 75 hiljada maraka te obiteljsku kuću sa okućnicom. Prijavila je da vozi Volkswagena Tiguana.

Njezin suprug Branko je u imovinskom kartonu iz 2014. napisao da ima ušteđevinu od 50 hiljada eura i 50 hiljada maraka, a u 2013. godini je zaradio 70 hiljada maraka.

Pogledajte šta ona sve ima.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.