Izbori, ilustracija

Potvrđeno: Pet stranaka dobilo zabranu učešća na općim izborima

Posljednje Vijesti

CiK BiH na osnovu izvještaja o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2015. godinu, danas je zbog kršenja pojedinih odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka za pet političkih stranaka izrekla administrativnu mjeru zabrane kandidovanja na narednim izborima, a novčano kaznila 18 političkih stranaka.

Administrativna mjera zabrane kandidovanja na narednim izborima (opći izbori 2018. godine), zbog nedostavljanja finansijskih izvještaja i zbog onemogućavanja pristupa prostorijama stranke radi obavljanja pregleda finansijskog izvještaja, izrečena je za Bosanskohercegovačku hrvatsku čistu stranku prava, Demokrate Bosne i Hercegovine, Srpski pokret obnove, Stranku pravedne politike i Vizionarsko demokratsku stranku.

Sa ukupno 29.950 KM kažnjeno je ukupno 18 politički stranaka. Tako je največa novčana kazna od 3.900 KM izrečena Savezu nezavisnih socijaldemokrata, po 3.000 KM za Stranku demokratske akcije, Savez za bolju budućnost BiH, a po 2.500 KM Hrvatskoj demokratskoj zajednici 1990 i Stranci demokratske aktivnosti. Treba reći da je se ovakve odluke ne donose tako često i sigurno neće ići u prilog najvećim strankama u BiH, ne zbog novca koji moraju uplatiti već zbog činjenice da su bile dijelom neregularnosti, posebno dvije najveće partije – SDA i SNSD.

Po 2.000 KM kažnjeni su Hrvatska stranka prava BiH, Srpska demokratska stranka, sa po 1.500 KM Demokratski narodni savez, Srpska radikalna stranka Republike Srpske i Stranka Dijaspore Bosne i Hercegovine, a po 1.000 KM Komunistička partija, Liberalno demokratska stranka BiH i Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

Partija demokratskog progresa dobila je kaznu od 1.050 KM, Stranka udruženih nezavisnih demokrata BiH 900 KM, Demokratska fronta 600 KM, a Demokratska partija Dragan Čavić i Stranka pravde i povjerenja po 500 KM.

Izvještaji o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2015. godinu, na osnovu kojih su izrečene sankcije, dostupni su javnosti na web stranici Centralne izborne komisije BiH, piše AA.

Danas donesene odluke o izricanju sankcija nisu pravosnažne, protiv odluka se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od 15 dana od dana prijema odluke.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.