Prognoze: BiH će doživjeti ekonomski pad od pet posto dok Hrvatsku očekuje potpuni kolaps?

Biznis

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije našoj zemlji ove godine prognozira pad ekonomskih aktivnosti od čak pet posto, ali to je još i dobro kakve su prognoze za susjednu Hrvatsku čiji GDP bi mogao pasti nevjerovatnih 11 posto.

Po procijenama analitičara iz Beča za zemlje Istične i Srednje Evrope najviše će stradati zemlje koje su najovisnije o turističkoj sezoni, kao što su Hrvatska, Slovenija i Crna Gora, a najmanje one koje su manje ovisne o turizmu i nešto slabije integrisane u globalnu ekonomiju, kao što su Srbija ili Poljska.

Naša zemlja u tim relacijama je “zlatna sredina” sa 5 posto pada ove godine i 3 posto rasta u narednoj, koja bi za većinu zemalja trebala značiti ozbiljan oporavak od recesije uzrokovane pandemijom.

Analitičare posebno brine neizvjesnost koju kraj ljeta i jesen mogu donijeti, povratak jačag širenja zaraze i nove restrikcije. Procjenjuje se da je samo jedan dan u potpunim restrikcijama Hrvatsku koštao do stotinjak miliona eura.

Pravo pitanje koje ostaje visiti nad cijelom situacijom je kakve će ekonomske i političke posljedice prouzoričiti ovakav ekonomski pad, koji se manifestira posebno kroz gubitak radnih mjesta i smanjenu potrošnju.

Samo u Federaciji Bosne i Hercegovine pandemija je izbrisala više od 28 hiljada radnih mjesta, a promet evidentiran fiskalnim kasama u aprilu je bio manji u odnosu na prošlu godinu za nevjerovatnih 37 posto ili milijardu i po KM.

Leave your vote