in

Prvi put u historiji: 2019. se u filmskoj industriji dogodilo nešto veoma važno

Prema novoj analizi Geena Davis Instituta za spol i medije, u 2019. godini smo gledali jednaki broj ženskih i muških glavnih likova u filmovima.

U 2007. godini, samo 24 posto porodičnih filmova je imalo žene kao glavne junake. Prošle godine je 48 posto od 100 najvećih obiteljskih filmova imalo žene u glavnim ulogama (za svrhe godišnjeg izvještaja, obiteljskim filmom se smatra svaki film koji ima oznake G (preporučuje se za sve uzraste), PG (preporučuje se prisustvo roditelja) i PG-13 (preporučuje se strogi nadzor roditelja).

“Slika u medijima ima ogroman utjecaj na to kako vidimo sebe i kako sudimo i vrednujemo sebe. Kada vidite nekoga tko je sličan vama, pomislite: ‘Postoji netko kao ja, moram pripadati negdje.’ Zato je zdravo za djecu da, od samog početka, vide fiktivni svijet koji oslikava stvarni svijet, koji je pola ženski i veoma raznolik”, kaže Geena Davis.

Povijesna jednakost, prema njenim riječima, znači “da će djevojčice moći vidjeti da su jednako važne kao i dječaci i da su dio zanimljivih, važnih stvari”.

“Dječaci će ovu poruku, i nesvjesno, prihvatiti i bit će vjerojatnije da djevojčice promatraju jednakim sebi”, kaže ona dalje.

Prema izvještaju za ovu godinu, istraživači su ispitali i pet drugih područja: porijeklo, LGBT+ invaliditet, starost (60+) i razlike u veličini tijela.

Među ovim, takozvanim “identičnim grupama”, također je bilo nekakvih poboljšanja.

Postotak glavnih uloga koje dobivaju ljudi koji nisu bijelci 2007. godine je iznosio 22 posto, dok se prošle godine povećao na 30 posto. Uz to je osam posto prošlogodišnjih obiteljskih filmova uključivalo likove s invaliditetom, dok je prije 10 godina ovaj postotak bio samo jedan posto.

Ipak, Madeline Di Nonno, izvršna direktorica Geena Davis Instituta, smatra da ima prostora za dodatna poboljšanja.

“Seksualizacija i godine su i dalje glavne stvari kojima treba napredak. Naše istraživanje pokazuje da se ženski likovi šest puta više prikazuju u izazovnijoj odjeći i to je statistika koja se javlja konstantno tijekom desetljetnih istraživanja”, kaže Di Nonno.

“Isti pokret vidimo kada je u pitanju starosno doba. Većina ženskih likova ima ispod 40 godina, a manje je onih koji imaju 50 ili više godina. S druge strane, muški likovi se dosta prikazuju u svojim 40-im godinama, pa čak i stariji”, zaključuje ona.

Drugi izvještaji su slični, poput činjenice da samo 8,3 posto likova ima ono što studije zovu “krupnim tijelom” i za njih se često vežu loši stereotipi.

Krupniji likovi se rjeđe prikazuju kao pametni i oko 7,4 posto onih koji su se pojavili u filmovima bili su verbalno osramoćeni, napominje se u studijama.

“Ima još dosta posla koji treba obaviti, ali dosta smo ohrabreni napretkom koji je učinjen”, kaže Geena.

“Stvaranje više raznolikih likova veoma je važno za veći dio populacije…. i to vaš projekt čini doslovno šarolikim”, zaključuje ona.

Zastrašujući prizori upravo dolaze iz Doboja: Građani bijesni, krenule su poplave!

Kada ste rođeni? Odlična analiza po datumu rođenja!