Recep Tayyip Erdogan žestoko odgovorio: “Američke sankcije Turskoj zbog nabavke ruskog sistema S-400 osuđene su na propast<"

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da su američke sankcije uvedene Turskoj zbog njene nabavke ruskog sistema proturaketne odbrane napad na suverena prava Ankare.

Washington je u ponedjeljak uveo sankcije Direktoratu vojne industrije (SSB) NATO saveznice Turske, njegovom čelniku Ismailu Demiru i trojici ostalih službenika zbog nabavke ruskih sistema raketne odbrane S-400.

U prvim javnim komentarima američkog poteza, Erdogan je izjavio da će problemi koji proističu iz sankcija biti prevaziđeni i najavio je intenzivirati napore ka više nezavisnoj vojnoj industriji, istovremeno kritikujući Washington zbog sankcioniranja NATO saveznice.

“Kakvo je ovo savezništvo? Kakvo je ovo partnerstvo? Ta odluka otvoreni je neprijateljski napad na naša suverena prava”, izjavio je on u televizijskom obraćanju.

“Istinski cilj je blokirati pomake koje je naša zemlja pokrenula u vojnoj industriji i još jednom nas učiniti apsolutno ovisnim o njima” dodao je.

Washington tvrdi da S-400 predstavlja prijetnju po njegove borbene avione F-35 i šire vojne sisteme. Turska odbacuje te optužbe i tvrdi da S-400 neće biti integrirani u NATO. Erdogan je danas ponovio da američke brige nemaju tehničke osnove.

Dodao je da je Ankara još proizvela skoro 1.000 dijelova za avione F-35, uprkos tome što je izbačena iz tog programa zbog nabavke S-400. Turska bi također trebala kupiti više od stotinu borbenih aviona F-35.

Završavajući obraćanje, Erdogan je predstavio snimak turskog novog sistema raketne odbrane, HISAR-A+, za koji je kazao da je bio odgađan zbog embarga na dio vojne opreme koji Turska uvozi. Nije kazao od koje zemlje Turska uvozi vojnu opremu.

“Hvala, Bogu, iza Turske je prije mnogo vremena ostao period kada su je blokirale takve sankcije” izjavio je Erdogan, prenosi Fena pisanje Reutersa.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.