Slijedi nam još veći užas?! WHO upozorava cijeli svijet, COVID-19 nije posljednja pandemija!

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je danas kako COVID-19 nije posljednja pandemija, te pozvao na političko i finansijsko investiranje u sprečavanje pandemija.

Tedros je na predstavljanju izvještaja Vijeća za monitoring gobalne spremnosti (GPMB) za 2020. godinu rekao je da ovo neće biti posljednja pandemija niti posljednja globalna zdravstvena kriza.

– Ne znamo kakva će biti sljedeća zdravstvena kriza, ali znamo da će doći. I, moramo biti spremni”, rekao je Tedros i pojasnio da ovo nije zastrašivanje nego poziv na djelovanje.

Njegov govor je uslijedio nakon što je, prema informacijama američkog univerziteta Johns Hopkins, u svijetu potvrđeno više od 29 miliona zaraženih koronavirusom i više od 924.953 smrtna slučaja, dok se od COVID-19 oporavilo blizu 19,7 miliona ljudi.

WHO je zabilježio i rekordan broj zaraženih u jednom danu, oko 308.000.

GPMB je nezavisno tijelo za monitoring, čiji je cilj osigurati spremnost na globalne zdravstvene krize.

Tedros je rekao da čovječanstvo ima odgovornost pokazati bolju spremnost na sljedeću pandemiju. Kako je rekao, pandemija koronavirusa odnijela je veliki broj života, te oslabila zdravstvene sisteme, ekonomije i društva.

– Čak su i zemlje s naprednim zdravstvenim sistemom i snažnim ekonomijama osjetile značajne posljedice”, rekao je prvi čovjek WHO-a.

Dodao je kako mnoge zemlje koje su se uspješno uhvatile ukoštac spandemijom, bile one koje su naučile nešto iz ranijih epidemija među kojima su SARS, MERS, H1N1, ebola i druge.

– Ne smijemo više krstiti ruke i govoriti kako se nešto treba uraditi, rekao je čelnik WHO-a.

Upitao je – kada ćemo usvajati lekcije i poduzimati korake kako bismo svijet učinili sigurnijim, ako nećemo sada.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.