in ,

SLUČAJNO SE UBOLA U RUKU, ZARAZILA I UMRLA: Šokantan slučaj iz laboratorije zapanjio cijeli svijet

Mlada laborantkinja iz Francuske umrla je od rijetke bolesti mozga sedam godina nakon što je slučajno bila izložena zaraznim proteinima koji, pored ostalog, izazivaju takozvanu “bolest ludih krava”.

U maju 2010. godine, Francuskinja je, tada 24-godišnjakinja, radila u laboratoriji za istraživanje proteina priona.

Uzorci moždanog tkiva miševa koje je obrađivala bili su zaraženi bolešću “ludih krava”. Dok je koristila pincetu za uzimanje uzoraka, ona joj se slučajno zabila u palac kroz dvostruki par rukavica od lateksa. Pinceta je probila kožu i prouzrokovala krvarenje, ali nikakvih trenutnih posljedica nije bilo, navodi se u izvještaju.

Međutim, više od sedam godina kasnije, laborantkinja je počela da osjeća peckanje u vratu i desnom ramenu, koje se kasnije proširilo na čitavu desnu stranu tijela. Poslije godinu dana ispitivanja, analize su djelovale normalno, ali je ona ubrzo počela je da osjeća i simptome depresije, anksioznosti, imala je sve slabije pamćenje i dobijala česte vizuelne halucinacije.

U martu 2018. godine, uzorci krvi su prvi put pokazali da ona ima ozbiljno oboljenje mozga, za koje je utvrđeno da može da se pojavi mnogo godina nakon izlaganja proteinima bolesti “ludih krava”. Umrla je u junu 2019. godine, 19 mjeseci nakon što su se simptomi prvi put pojavili.

Iako je većina slučajeva oboljelih od bolesti “ludih krava” povezana s konzumiranjem zaražene govedine, malo je vjerovatno da je to ovdje slučaj.

Vjeruje se da se u ovom slučaju bolest razvila izlaganjem pacijentkinje laboratorijskim materijalima kontaminiranim prionima, jer su studije na životinjama pokazale da je ubrizgavanje pod kožu veoma efikasan put njihovog prenošenja.

Jedan pacijent u Italiji razvio je istu bolest nakon izlaganja moždanom tkivu koje je bilo inficirano u laboratorijskim uslovima. On je umro 2016. godine, navodi se u istom izvještaju.

U dokumentu se ne navodi koje su mjere bezbjednosti bile preduzete u laboratoriji u kojoj je laborantkinja radila, niti kako je tretirana nakon infekcije. Međutim, u julu 2019. godine AFP je prenio da je njena porodica tužila Nacionalni institut za agronomska istraživanja, gdje se dogodila nesreća, i to za ubistvo jer nije bila adekvatno trenirana ni opremljena.

HOROR U NAJAVI Pojavio se jedan od najsmrtonosnijih virusa u historiji, korona prema ovom izgleda kao šala

Kako relaksiraju pacijente: “Hajmo, baba” snimak iz crnogorske Covid bolnice postao hit