Željava

Šokantno: Evo šta se krije iza misterioznog slijetanja aviona na Željavu kod Bihaća

Posljednje Vijesti

Veliku pozornost javnosti izazvala je informacija da je avion koji je bio na letu iz Austrije prema Crnoj Gori prinudno sletio kod Bihaća jer mu je navodno nestalo goriva.

Ta priča se u prvi mah učinila zaista nevjerovatna, ali su je mediji ”progutali” i prenijeli, a danas je jedan pilot iz Bihaća iznio interesantna zapažanja koja su zapravo dokaz da ovakav scenario jednostavno nije bio moguć.

”Pista na Željavi nije u lošem stanju, ali spustiti se na dio piste u BiH, a završiti u Hrvatskoj nije moguće jer na razgraničenju postoje betonske blokade. Osim toga, svaki pilot ima Flightplan iz kojeg vidi koji su aerodromi otvoreni, a koji ne. Zašto onda nije sletio na aerodrom Golubić u Bihaću? Čujem da su ga i iz Agencije tamo usmjeravali. Osim toga, ko ide na let iz Austrije za Crnu Goru, a da nema dovoljno goriva. Mislim da je u pitanju neki mangup koji je namjerno želio da sleti na Željavu, kazao je Hamdija Mešić, pilot iz Bihaća.

Zaista nevjerovatan epilog, a niko ne zna šta se dešavalo u pozadini ako postoje mnoge spekulacije. Zašto je zapravo ovaj let toliko misteriozan i zašto su Agencije lagale?

U Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovodbi BiH (BHANSA) potvrđuju da su primili informacije da se radi o vanrednom događaju i da je FIC (Flight information centar) Banjaluka postupio po proceduri u takvim slučajevima i uz održavanje komunikacije sa pilotom o svemu obavijestio Spasilačko koordinacioni centar BiH BHANSA-e (BH RCC).

Ovakav događaj u vazduhoplovstvu tretira se kao ozbiljan incident, a položaj Željave, koja se nalazi na međunardnoj državnoj granici između BiH i Hrvatske, stvari je učinio još zanimljivijim. Jer, avion jeste pistu dodirnuo na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali se zaustavio – na teritoriji Hrvatske.

Inače aerodrom Željava je bio simbol graditeljstva bivše Jugoslavije i najbolji vojni objekat koji je nekadašnja Armija imala. Njegova izgradnja koštala je nekoliko desetina milijardi dolara, a potpuno je uništen prilikom povlačenja JNA sredinom maja 1992. godine. Nalazi se na granici dvije države: BiH i Hrvatske.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.